logo

31 жовтня у неділю можна буде реєструвати ПН за першу половину місяця

Поділитись

Оскільки 31 жовтня граничний термін реєстрації, платники податку матимуть можливість реєструвати ПН та РК за першу половину жовтня у неділю 31 жовтня.

Коли реєструємо податкові накладні та розрахунки коригування?

Для реєстрації ПН та РК визначено наступні граничні строки реєстрації:

  • для податкових накладних та розрахунків коригування, що складені від 1 до 15 календарного дня включно місяця, до останнього дня включно місяця їх складання;
  • для податкових накладних та розрахунків коригування, які створені з 16 до останнього календарного дня включно календарного місяця, термін реєстрації триватиме до 15 календарного дня включно календарного місяця, наступного за місяцем складення таких накладних та розрахунків коригування.

Такі терміни визначає пункт 201.10 Податкового кодексу України.

Варто пам’ятати, що податкова приймає податкові накладні та розрахунки коригування від платників податків, здійснює їхню реєстрацію чи зупинку такої реєстрації виключно впродовж операційного дня. а саме в робочі дні з 08:00 по 20:00.

Розглянемо це на прикладі: податкова накладна,  що подана на реєстрацію в робочий день після 20:00 направиться на реєстрацію вже наступного робочого дня. Аналогічно з вихідними: ПН та РК, подані на реєстрацію у вихідні, святкові та неробочі дні, будуть зареєстровані лише у наступний робочий день.

Винятки, коли ПН та РК можна реєструвати у святкові та вихідні

Порядок №1246 передбачає виключення та наводить випадки, коли здійснити реєстрацію ПН та РК у вихідні чи святкові дні все ж можливо. Така можливість передбачена для випадків, у яких граничні  терміни реєстрації ПН або РК збігаються з вихідним, святковим чи неробочим днем. У випадку такого збігу вказані вихідні чи неробочі дні слід вважати операційними днями з встановленою тривалість з 08:00 до 20:00.

Протягом жовтня це вже другий випадок, коли реєстрація ПН та РК можлива у вихідні дні. Термін реєстрації податкових накладних, що були створені з 1 по 15 жовтня, випадає на неділю 31 жовтня. Оскільки саме 31 жовтня є крайнім строком для реєстрації ПН та РК за першу половину жовтня, платники податків зможуть зареєструвати їх з 08:00 до 20:00.

У разі подання податкової накладної чи розрахунку коригування на реєстрацію пізніше, ніж 20:00 31.10.2021, такі ПН та РК надійдуть до реєстрації лише у понеділок 1 листопада та будуть вважатися невчасно зареєстрованими.

Нагадаємо, що оскільки карантин на території України продовжено до 31 грудня, штрафні санкції у цьому випадку застосовуватися не будуть.

Як відобразити ПН та РК у випадку порушення термінів реєстрації

Варто зауважити, що у випадку порушення встановлених законом термінів для реєстрації: 

  • податкової накладної — постачальник повинен відобразити податкове зобов’язання ув декларації за місяць його виникнення. Покупець зможе відобразити податковий кредит у декларації лише за той місяць, коли буде зареєстрована накладна;
  • розрахунок коригування на зменшення податкового зобов’язання —  постачальник матиме змогу відобразити відповідне зменшення у декларації за місяць здійснення реєстрації зазначеного розрахунку коригування.

Інші корисні новини для вас

Зверніть увагу на наступні матеріали:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті