logo

ФОП на єдиному податку має оборот більше 1 млн. — чи реально уникнути РРО?

Поділитись

ФОП 2-4 групи єдиного податку не користуються реєстраторами розрахункових операцій у разі доходу в межах 1 млн. грн. протягом календарного року до 01.01.2021, що далі? У статті проаналізуємо законодавство, щоб допомогти ФОП визначитися кому потрібний касовий апарат і програмні РРО.

Податківці звертають увагу, що в п. 2 ст. 3 Закону України № 265/95-ВР “Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг”, суб’єкти господарювання, у тому числі ФОП, повинні видавати покупцеві товарів або послуг при їх придбанні або поверненні розрахунковий документ по визначеній законодавством формі в паперовому або електронному вигляді з використанням QR- коду.

Закон чітко вимагає оформляти усі касові операції. Але є ряд умов, кому з ФОП касовий апарат (у класичному розумінні або програмний РРО) встановлювати не обов’язково.

Кому дозволено не користатися РРО/ПРРО?

У пункті 6 ст. 9 Закону № 265 йдеться про те, що відповідно до ПКУ РРО і/або ПРРО, а також розрахункові книжки не використовуються ФОП — платниками єдиного податку. Пункт 296.10 статей 296 Податкового кодексу свідчить, що платники ЕН 1 групи не використовують РРО або ПРРО.

Перелік ФОП, звільнених від касового апарату і ПРРО з 1.04.2021 року:

  • ФОП на єдиному податку 1-ої групи;
  • ФОП, які проводить розрахунки з покупцями/клієнтами безготівково.

ВАЖЛИВО: здійснення оплати платіжними картками за допомогою POS-терміналу вважається готівковою оплатою і вимагає використання РРО!

  • торгівля не гарантійними товарами на ринках за готівковий розрахунок;
  • торгівля на ринку продукцією, виготовленою у своєму підсобному господарстві;
  • ФОП, діяльність яких потрапляє під ст. 10 Закону про РРО в Переліку №1336. Для них застосовуються розрахункові книжки і КУРО, що заповнюються від руки.

З якого розміру доходу розпочинається обов’язкове використання РРО для ФОП

Пункт 61 підрозділу 10 розділу XX “Інші перехідні положення” ПК, дозволяє ФОП 2-4 групи єдиного податку не використовувати РРО якщо їхній дохід нижче 1 млн грн протягом календарного року. Якщо ж дохід ФОПа — платника ЄП 2-4 групи за 2020 рік перевищив 1 млн грн, то він зобов’язаний користуватися РРО (касовим апаратом) або ПРРО згідно з вимогами ПКУ.

Ця норма діяла до 01.01.2021 року. Після прийняття Закону №1017-IX, встановлена сума для ФОП в 1 млн грн змінилася на 220 розмірів мінімальної зарплати, яка є актуальною в поточному році (станом на тепер 1320000 грн.).

Початок використання касового апарату

Початок використання касового апарату безпосередньо пов’язаний із термінами отримання ФОПом доходу вище за встановлений. Податковий Кодекс вимагає розпочати використання касового апарату або програмного РРО з першого ж дня кварталу, який іде після перевищення норм доходу.

Працювати з ПРРО або РРО такий ФОП повинен впродовж усієї подальшої діяльності.

ФОП торгує в Інтернеті — чи потрібний РРО?

Продаж через інтернет-магазин, однозначно потребує оформлення фіскального чека із застосуванням касового апарату або програмного РРО згідно п.2 Закону України “Про РРО“. При цьому РРО реєструється на адресу магазину або на машину доставки.

Є тільки один спосіб ФОП не користуватися реєстратором — це безготівкові оплати. Податківці пояснюють, що тут мається на увазі внесення оплати з розрахункового рахунку покупця на рахунок продавця ФОП на підставі рахунку-фактури, договору і так далі. Оплата картою під це визначення не потрапляє.

Більшість інтернет-продавців — це ФОП 2-3 групи. І найважливіша проблема, з якою вони стикаються — неможливість оформити післяоплату. Сама така форма розрахунку законом не заборонена, але ФОП не може видати фіскальний чек на момент формування замовлення, оскільки товар ще не відправлений і не переданий покупцю.
А значить ФОПи Інтернет-торговці будуть змушені:

  • наполягати на оплаті товару заздалегідь (передплата);
  • користуватися альтернативним програмним РРО, яке дозволяє сформувати фіскальний чек з відстроченням на момент безпосереднього отримання замовлення покупцем;
  • формувати фіскальний чек за допомогою РРО поштового сервісу на підставі вкладеного в посилку товарного чека;
  • користуватися портативним РРО для формування чека у момент доставки в якому завгодно місці, поза пунктом видачі.

Скасування реєстрації ПРРО або РРО

ФОП має право анулювати реєстрацію ПРРО або РРО, якщо його подальша діяльність не потребує використання реєстрації касових операцій.

Допустимо припинити роботу з РРО і/або ПРРО у разі подальшого здійснення діяльності у безготівковій формі шляхом переказу коштів з розрахункового рахунку покупця на розрахунковий рахунок ФОП через банк або банківський термінал.

Штрафи ФОП за невикористання касового апарату або РРО

Найбільш поширеними порушеннями при реєстрації операцій з касовим апаратом або програмним РРО, за які передбачено стягнення штрафу:

  • проведення через касовий апарат неповної вартості товарів (послуг), які продаються (виконуються);
  • реєстрація ФОПом торгової операції не у фіскальному режимі;
  • відмова ФОП у видачі фіскального чека за товар;
  • розбіжність готівки в касі ФОПа із сумою денного звіту більше, ніж на 10%.

З початку 2021 року у разі виявлення порушень в сфері застосування програмного РРО або касового апарату, а значить сплати податку з торгових операцій неповністю, передбачені штрафи:

  • при виявленні порушення уперше — у розмірі 100% вартості реалізованого товару;
  • при подальших виявлених фактах — 150% вартості товарів.

Крім того, до виявлення некоректно проведених операцій на касовому апараті або за допомогою програмного ПРРО заохочують і покупців. Тепер кожен, хто купує товар або послугу, має право заявити про порушення і після перевірки ДПС отримати до відшкодування вартості його покупки.

Основою для звернення громадян за кешбеком може бути невидача фіскального чека або оформлення цього документу ФОПом із порушенням правил. Гранична сума для подання електронної скарги покупця — 850 грн.

Отже, сьогодні майже усі підприємці зобов’язані працювати з касовими реєстраторами. Звільнений лише зовсім дрібний бізнес, або підприємці, які ведуть розрахунки в площині безготівкових оплат.

Але в ситуації, що склалася, є і плюс: підприємець завжди може оптимізувати витрати на устаткування реєстратора. Яке РРО використати: класичний апарат або програмне РРО ФОП має право вибрати сам.

Пропонуємо найкращі ПРРО — Кашалот та СОТА Каса. Дешевше касового апарату у 2 рази! Адаптуємо та налаштуємо під ваш бізнес.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Лариса
24.01.2022

Підкажіть. Якщо за 2021 рік перевищено ліміт. Це дохід з терміналів і на розрахунковий рахунок, згідно рахунків фактур. З 1.01.2022 року потрібно РРО, але до цього часу не встановили, черга. Який штраф, або як його уникнути?

Корисні статті