logo

Оновлено форму декларації з рентної плати

Поділитись

Форма декларації з рентної плати зазнала оновлень: додано новий додаток 2-2 для подання розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції. Зміни чинні від 14 грудня 2021 року.

Нова форма декларації з рентної плати — прийнято наказ №583

Міністерство фінансів України оновило редакцію форми Декларацію з рентної плати. Відповідний Наказ Мінфіну від 08.11.2021 р. №583 набрав чинності 14 грудня 2021 року.

Розглянемо, що змінилося у декларації з рентної плати:

  • з’явився новий додаток, що передбачає подання розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції;
  • внесено зміни до рядків форми Декларації, що вносять до форми Декларації цей додаток.

Отже, нова редакція Декларації передбачає появу нового додатка 2-2 під назвою «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції». Варто зауважити, що хоча і нову форму необхідно буде використовувати усім платникам рентної плати, проте заповнення та подання нового податку торкнеться лише тих платників, які ведуть відповідну діяльність та мають такі об’єкти в оренді.

Окрім того, Наказ 583 оновлює форму Декларації, зокрема, вносить до рядків 4.1, 4.1.1-4.1.3, 5 Декларації згадку про новий додаток 2-2.

Навіщо внесені зміни до Декларації з рентної плати?

Передбачається, що новий додаток у Декларації з рентної плати створить умови для реалізації положень статті 338 Податкового кодексу України в частині:

  • декларування податкових зобов’язань з рентної плати інвестором чи оператором за угодою про розподіл продукції, податковим або звітним періодом для якої встановлено календарний квартал;
  • відображення показників зазначеного розрахунку у Декларації з рентної плати.

Щоби завантажити бланк Додатку 2-2 до Декларації з рентної плати, натисніть на посилання:

Бланк додатку 2-2 до Декларації з рентної плати

Хто повинен подавати новий додаток до Декларації з рентної плати?

Новий додаток має назву  «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції».

Підпункт 14.1.35 Податкового Кодексу передбачає, що до вуглеводневої сировини для цілей подання розрахунку належать:

  • нафта;
  • природний газ, також нафтовий газ, газ метан з вугільних родовищ, газ сланцевих товщ, газ центральнобасейнового типу, газ колекторів щільних порід;
  • газовий конденсат, який є товарною продукцією.

Передбачено, що платник рентної плати повинен подавати окремий розрахунок щодо:

  • кожної з категорій запасів корисної копалини, що визначають об’єкт оподаткування, з яких платником видобуто такі корисні копалини;
  • щодо кожного виду корисних копалин (рядок 8.3) відповідно до спеціального дозволу.

Заповнення вартісних показників такого розрахунку ведеться у гривнях з копійками.

Коли будемо звітувати за новою Декларацією з додатком 2-2?

Передбачено, що Наказ Міністерства фінансів №583 вступить в  дію від дати офіційного опублікування. Цей наказ був опублікований  в «Офіційному віснику» №95 від 14 грудня 2021.

Разом з тим, відповідно до положень пункту 46.6 Податкового Кодексу, у разі оновлення форм податкової звітності нові форми слід використовувати для подання звітності за наступний після періоду офіційної публікації період. Відповідно, Наказ Мінфіну №583 був опублікований 14 грудня 2021, вперше подавати звітність за новою формою потрібно буде вже за  перший квартал 2022.

Очікуємо на роз’яснення від податківців з цього приводу.

Інші важливі новини

Перегляньте інші важливі статті за цей тиждень:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті