logo

Перехід на ЄП — подайте заяву до 16 грудня

Поділитись

Для переходу на спрощену систему оподаткування з I кварталу 2022 року необхідно до 16 грудня 2021 подати до податкової заяву щодо переходу на спрощенку, а також розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Єдиний податок 2021

Нагадаємо про можливість для суб’єктів господарювання про перехід на спрощену систему оподаткування.

Спрощена система оподаткування — це особливий податковий режим, що дозволяє зменшити податкове навантаження, а також стимулювати розвиток малого бізнесу. Використовувати спрощену систему можуть фізичні та юридичні особи. На спрощеній системі оподаткування платники сплачують єдиний податок до місцевого бюджету. Залежно від групи, єдиний податок встановлений як відсоткове значення від:

  1. 1 група —  відсоток від прожиткового мінімуму;
  2. 2 група — відсоток від мінімальної зарплати, що визначена станом на січень поточного року;
  3. 3 група — відсоток від прибутку за звітний період:
    • платники податку на додану вартість 3%
    • неплатники податку на додану вартість 5%

Перехід на спрощену систему з 1 кварталу 2022

Суб’єкт господарювання, що є платником інших податків і зборів, має право перейти на спрощену систему оподаткування. Для цього платник податків подає заяву про перехід на спрощенку до органу контролю за місцем податкової адреси. Заяву слід подати за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Визначено, що здійснити перехід на спрощену систему оподаткування платники податків можуть лише один раз на календарний рік, якщо такі платники відповідають вимогам, які передбачені у пункті 291.4 статті 291 Податкового Кодексу України.

До заяви про перехід слід додати розрахунок доходу за попередній календарний рік, що формується відповідно до положень, передбачених  главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV ПКУ.

Варто зауважити., що у разі, якщо суб’єкт господарювання упродовж календарного року перед роком переходу на спрощенку, вирішив припинити реєстрацію ФОП, то при переході на спрощенку до розрахунку доходу за попередній календарний рік буде внесена вся сума доходу, отриманого в результаті здійснення господарської діяльності протягом попереднього календарного року.

У разі відмови від спрощеної системи оподаткування до 21 грудня платник єдиного податку повинен подати Заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2022 року.

Подання іншої звітності у грудні

Не пропустіть! 20 грудня останній день подання:

  • Податкова декларація рентної плати з розрахунком за:
    • користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини
    • користування радіочастотним ресурсом України
    • транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами
    • рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України
  • Декларація з плати за землю за листопад
  • Податкова декларація з ПДВ за листопад
  • Податкова декларація акцизного податку за листопад

Інші важливі новини для вас

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті