logo

Рекомендації ДПС щодо заповнення заяви №1-ПДВ

Поділитись

Податківці інформують щодо особливостей заповнення реєстраційної заяви за формою № 1-ПДВ особами, які здійснюють господарську діяльність менше ніж 12 місяців.

Хто може і хто повинен зареєструватися платником ПДВ

Нагадаємо, платником ПДВ в обов’язковому порядку реєструється особа, що відповідає умовам пункту 181.1 ст. 181 Податкового кодексу України, тобто у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом впродовж останніх 12 календарних місяців сумарно склала понад  1 млн гривень без урахування ПДВ.

Винятками можуть бути:

  • особи, які є платниками єдиного податку першої – третьої групи;
  • особи, які згідно пункту 181.1  ПКУ не є платниками податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, прийняла рішення про добровільну реєстрацію платником ПДВ.

Такі положення наведені у статтях 180 – 183 Податкового кодексу.

Як подавати форму № 1-ПДВ

Порядок реєстрації платником ПДВ встановлено у статті 183 ПКУ, а також у розділі ІІІ Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість № 1130.

Відповідно до наведених пунктів, особі, що підлягає обов’язковій реєстрації чи проводить добровільну реєстрацію платником ПДВ, потрібно подати до контролюючого органу за місцезнаходженням реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ, тобто додаток 1 до Положення.

Зазначимо кілька особливостей подання заяви за формою № 1-ПДВ:

У Заяві слід вказати підстави для реєстрації особи як платника ПДВ. Заповнення таких підстав слід проводити у відповідності з додатком до реєстраційної Заяви.

Додаток до реєстраційної Заяви не потрібно подавати до контролюючого органу.

Особи, які визначені пунктом 183.3 Податкового кодексу, мають право вказати у Заяві день, у який вони планують здійснити реєстрацію як платника ПДВ. Такий день повинен відповідати початку податкового періоду (місяця), з якого відповідні особи стануть платниками податку на додану вартість і зможуть створювати податкові накладні.

У формі Заяви (аркуш 2) слід вказати загальну суму від здійснення операцій з постачання товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню ПДВ, що була нарахована особі, яка здійснює реєстрацію, впродовж 12 календарних місяців перед поданням заяви, а також дату досягнення загальної суми.

Такий Аркуш 2 Заяви за формою № 1-ПДВ слід заповнювати:

  • особам, що повинні реєструватися платниками ПДВ в обов’язковому порядку;
  • інвесторам або операторам за угодою про розподіл продукції;
  • учасникам договору про спільну діяльність;
  • управителям майна.

Чи є нюанси у заповненні Заяви № 1-ПДВ для суб’єктів, що зареєстровані менше року?

Податковий кодекс України, а також Положення № 1130 про реєстрацію платником податку на додану вартість не встановлюють особливості щодо заповнення реєстраційної Заяви для новостворених осіб, від чиєї реєстрації в якості суб’єктів господарської діяльності минуло менше 12 місяців.

У разі здійснення реєстрації як платника ПДВ суб’єктами господарювання, від чиєї реєстрації минуло менше року, в заяві за формою № 1-ПДВ слід вказати відомості за час від дати здійснення держреєстрації.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті