logo

Штрихкод акцизної марки пошкоджено: як проводити через РРО

Поділитись

При пошкодженні даних штрихкоду акцизної марки алкогольного напою його слід вилучити з торгівлі. Розрахункова операція у такому випадку не проводиться.

Нагадаємо, що на виконання вимог  Наказу Мінфіну № 329  РРО та ПРРО з 1 жовтня повинні відображати у чеку цифрове значення штрихкоду та цифрове значення штрихкоду акцизної марки. 

Податківці раніше повідомили, що оскільки порядок проведення розрахунків, згідно чинного законодавства не встановлює обов’язку при проведенні  розрахункових операцій через РРО та ПРРО зазначати в чеках цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої, то штрафні санкції за відсутність такого реквізиту в чеку з 1 жовтня 2021 не будуть накладатися. Проте пояснення податківців засноване на вимогах чинного законодавства. Тож платникам податку необхідно звернути увагу на законопроєкт №5600, чинна редакція якого передбачає внесення значення коду акцизної марки. У разі прийняття цього законопроєкту в його поточному вигляді законодавчі вимоги та підстави ДПС для накладення штрафів за відсутність цього реквізиту з’являться вже з 01 січня 2022.

Якщо шрихкод акцизної марки пошкоджено

У випадку пошкодження даних цифрового значення штрихового коду акцизної марки алкогольного напою суб’єкт господарювання не може здійснити розрахункову операцію. Відповідно у разі неможливості повністю відчитати інформацію штрихкоду акцизної марки, не відбувається реалізація товару, фіскальний чек не формується, рядок 9 фіскального чеку.

Зазначається, що суб’єкт господарювання зобов’язаний вилучити з обігу такий алкогольний напій та списати його.

Акцизні марки та чинне законодавство

Підпункт 14.1.107 статті 14 Податкового кодексу України встановлює таке визначення для марки акцизного податку: це спеціальний знак для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, віднесений до документів суворого обліку, що підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів.

Кожна марка акцизного податку містить наступні реквізити:

  • індекс регіону України згідно з додатком, що відповідає місцезнаходженню виробника продукції, позначений двома цифрами для маркування продукції українського виробництва;
  • серія з чотирьох літер і шестизначний номер, місяць і рік, у якому вироблено марки для алкогольних напоїв або рік і квартал, у якому вироблено марки для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання через скісну риску;
  • для алкогольних напоїв — сума акцизного податку, що сплачений за одиницю продукції, з точністю до тисячного знака. Виняток — сума акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі алкогольних напоїв, кількість штук у пачці або пакуванні (для сигарет, цигарок та сигарил, встановлений абзацом 7 пункту 5 Положення № 1251:
  • QR-код та штрих-код для марок для алкогольних напоїв відповідно до абзацу дев’ять пункту 5 Положення № 1251.

Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.

У яких випадках алкогольні напої вважаються немаркованими

Немаркованими вважаються алкогольні напої, що промарковані з відхиленням від вимог Положення № 1251, яке регламентує виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв.

Також немаркованими є алкогольні напої з пошкодженими марками, на яких неможливо відчитати вищенаведені реквізити.

Хто несе відповідальність за дотримання порядку маркування та продажу алкогольних напоїв

Відповідальними за недотримання порядку маркування і продажу алкогольних напоїв можуть бути:

  • виробники та замовники;
  • імпортери;
  • продавці таких товарів та їх посадові особи.

Такі положення передбачає пункт 228.9 статті 228 Податкового Кодексу України.

Штрафні санкції за проведення через РРО та ПРРО немаркованих алкогольних напоїв

За зберігання, транспортування, продаж немаркованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів до суб’єкта господарювання можуть бути застосовані штрафи згідно статті 17 Закону України №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

До посадових осіб зазначеного суб’єкта господарювання може бути застосована адміністративна відповідальність згідно статтям 156 та 164 прим. 5 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У випадку вчиненні однією особою двох або більше адміністративних правопорушень адміністративне стягнення буде стосуватися до кожного правопорушення окремо.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті