logo

Оновлено Порядок обліку платників податків — розбираємо зміни

Поділитись

Внесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Оновлено форму 20-ОПП, усі реєстраційні документи для РРО та КОРО, а також ряд інших форм. Про всі зміни у цій статті.

Міністерство фінансів України видало Наказ від 13 грудня 2021 №662. Цей наказ вносить оновлення до ряду нормативно-правових актів, серед яких Порядок обліку платників податків і зборів, для актуалізації законодавства. Зокрема, зміни вносяться для приведення Порядку у відповідність з наступним законодавством:

  • Закон № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» — передбачає внесення оновлень до Порядку обліку в частині встановлення особливостей обліку для осіб-нерезидентів.
  • Закон №1617-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» та Закон №1618-IX «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та внесення змін до деяких законодавчих актів України» — внесені зміни стосуються ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованих територіях України;
  • постанова Верховної Ради України №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» — зміни передбачають використання довідника КАТОТТГ замість КОАТУУ, та снесення відповідних змін до форм документів, які вимагають зазначення коду відповідно до цих довідників.

Також зміни передбачають покращення здійснення обліку платників податків в органах контролю.

Оновлення, внесені до Порядку та Законів, набувають чинності з 01.01.2022. Винятками є зміни, наведені у підпунктах  1.1 та 3.10 Змін, що набудуть чинності разом із Законом №1618.

Які зміни вносить Наказ №662?

Особливості взяття на облік осіб-нерезидентів

Внесено зміни до розділів III і XI Порядку обліку, зокрема додано нові  положення, що стосуються порядку взяття на облік та зняття з обліку особи нерезидента, яка здійснює постачання електронних послуг фізособам на території України. Змінами також встановлені:

  • процедури взяття на облік у разі реєстрації особи нерезидента як платника ПДВ;
  • зняття з обліку особи нерезидента у випадку анулювання реєстрації платником податку на додану вартість.

Докладно про оновлене Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість читайте у цій новині

Зміни, які стосуються платників податків на тимчасово окупованих територіях

На виконання положень законів України №1617 та №1618 з Порядку обліку видалене положення, яке передбачало встановлення платникам податків ознаки «суб’єкт ВЕЗ Крим».

До Податкового Кодексу України внесено порядок оподаткування платників податків, які знаходяться на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя, або ж на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Передбачено, що органи контролю повинні самостійно встановити такі ознаки для платників на підставі даних щодо податкової адреси.

Таким чином, платники податків, місцем знаходження для яких є тимчасово окупована територія, будуть обліковуватися в Єдиному банку даних юридичних осіб чи Реєстрі самозайнятих осіб з такими ознаками:

  • “податковою адресою є тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”;
  • “податковою адресою є тимчасово окупована територія у Донецькій та Луганській областях”.

У випадку зміни таким платником податків місця знаходження або проживання, відповідна позначка буде скасована.

Використання КАТОТТГ відповідно до районного поділу та зміни у формах

Нагадаємо, Постанова №807 укладає новий районний поділ у межах АР Крим та областей України. Зважаючи на зміни в адміністративно-територіальному устрої України, а також на зміни, що відбулися під час реорганізації Державної податкової служби, зміни, внесені Наказом 662, передбачають, що:

  • зняття з обліку або взяття на облік платника податків в органі контролю за основним місцем обліку відбувається у випадку зміни органу контролю — головні управління в областях та Києві;
  • зміна місця сплати податків відбувається у випадку зміни територіальної громади.

Наказ №662 визначає низку змін, що наводять процедури для випадку зміни місця знаходження або проживання, які пов’язані або не пов’язані:

  • зі зміною органу контролю;
  • території територіальної громади;
  • ДПІ обслуговування.

Загалом ці зміни не змінюють суті наявних процедур переведення платників, проте тепер ці процедури будуть застосовуватися у випадку зміни органу контролю.

Також, разом із ухваленням Постанови 807, був створений Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, відомий за абревіатурою КАТОТТГ.  КАТОТТГ застосовується замість раніше чинного Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України KOATУУ, використання кого було передбачене у перехідний період. Наказ Мінфіну №662 оновлює форми документів, які раніше передбачали внесення коду відповідно до КОАТУУ. Перелік таких документів визначений додатками до Порядку обліку платників податків і зборів. Надалі у документах, які передбачали подання інформації щодо території відповідно до КОАТУУ,  відомості слід проставляти відповідно до КАТОТТГ.

До переліку форм, що зазнали відповідних змін, належать:

  • форма № 34-ОПП — додаток 2 Довідка про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру;
  • форма №1-ОПП — додаток 5 Заява (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів ;
  • форма №1-ОПН — додаток 6 Заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу;
  • форма №5-ОПП — додаток 8. Заява (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • форма №17-ОПП — додаток 9 Заява про взяття на облік за неосновним місцем обліку ;
  • форма №20-ОПП — додаток 10 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Окрім того, відповідні зміни внесені до усіх реєстраційних документів для програмних та звичайних РРО, розрахункових книг та КОРО. Подробиці щодо цих змін читайте у цій новині 

Визначення ДПІ обслуговування кожного платника податків

Зміни передбачають проведення реорганізації органів контролю. Для ведення обліку платників податків планується визначити для кожного платника:

  • територіальний орган податкової служби, де обліковується платник податків;
  • ДПІ обслуговування;
  • територія територіальної громади, що відповідає місцю знаходження або проживання платника податків.

Варто зауважити, що зміни, внесені до цього розділу, стосуються більше контролюючих органів, а не платників податків, оскільки від платників не потрібно ніяких дій.

Зауважимо також, що відомості щодо основного місця обліку та ДПІ обслуговування платника податку знаходяться у відкритому доступі.

Також Наказ Мінфіну №662 приводить у відповідність до Податкового Кодексу функції контролюючих органів, ДПІ та державних податкових інспекцій.

Нова форма №34-ОПН — запит для отримання довідки 34-ОПП

Також Порядок обліку платників податків доповнено новим додатком, що наводить форму запиту №34-ОПН для отримання довідки про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру за формою 34-ОПП.

Передбачено, що подати запит і отримати довідку платник податків може у ДПІ обслуговування, а в подальшому отримати копію такої довідки у будь-якому контролюючому органі чи ДПІ,

Подання запиту та отримання довідки здійснюється:

  • платником податків особисто;
  • за допомогою пошти;
  • в електронному вигляді з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Інші новини для вас

Вас можуть зацікавити такі статті:

 

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті