logo

Що таке евакуація бізнесу та як працюватиме – програма Кабміну

Поділитись

Кабмін повідомив про початок програми евакуації бізнесу — переміщення стратегічно важливих підприємств у безпечніші регіони для продовження виробництва та збереження робочих місць.

За повідомленням Гетманцева, розширено програму державної евакуації підприємств, які знаходяться у зоні бойових дій. Програма евакуації бізнесу передбачає, що підприємство, яке знаходиться у зоні ведення активних бойових дій або в ризиковій зоні, може скористатися допомогою держави щодо переміщення працівників та виробництва у безпечніші регіони.

Евакуація бізнесу 2022 — хто може скористатися

Відповідно до програми державної евакуації, підприємствам пропонується переведення працівників та виробничих потужностей у більш безпечні області. Також Кабінет міністрів пропонує підтримати бізнес на новому місці та допомогти зі створенням відповідних умов роботи.

Гетманцев повідомив також про розширення програми евакуації: заявку на участь може залишити також невеликий місцевий бізнес.

Хто може скористатися програмою евакуації бізнесу:

  • стратегічно важливі підприємства;
  • підприємства, що займаються виробництвом товарів першої необхідності — сюди належать виробники хліба, харчових продуктів, питної води, одягу тощо;
  • невеликі місцеві бізнеси, які мають 10-20 працівників.

Загалом програмою може скористатися будь-який бізнес, що перебуває у зоні бойових дій чи ризиковій зоні, проте пріоритет буде надаватися підприємствам, товари яких забезпечують потреби цивільного населення, військових та добровольців територіальної оборони. Такі підприємства отримають державну допомогу щодо переїзду першочергово.

Заявка на евакуацію бізнесу

У разі, якщо підприємство перебуває у ризиковій зоні або зоні бойових дій, і у зв’язку з цим втрачає можливість повноцінно працювати, для участі в програмі евакуації слід залишити заявку. Відповідна анкета призначена для заповнення та подання власником чи менеджером підприємства та передбачає заповнення ряду інформації про особливості та потреби такого підприємства. Серед іншого, необхідно буде вказати наступну інформацію:

  • Назва, ЄДРПОУ, адреса виробництва, спеціалізація;
  • Чи є можливість виробництва товарів/продукції для потреб оборонної сфери;
  • Контактні особи;
  • Потреба у виробничому приміщенні, в електроенергії (кВт·год, потужність підключення в кВт), в додаткових ресурсах (наприклад, вода, газ, тощо);
  • Кількість працівників та членів їх сімей;
  • Кількість обладнання;
  • Спосіб транспортування обладнання, потреба у транспорті, доступ до транспортних вузлів, орієнтовний термін підготовки до перевезення, пакування та завантаження обладнання;
  • Потреба у гуртожитках / місцях розміщення персоналу та членів їх сімей, потреба у складських приміщеннях з указанням орієнтовного метражу, потреба у сировині, інші додаткові потреби;
  • Орієнтовний термін монтажу обладнання та запуску виробництва після переміщення;
  • Наявність каналів збуту продукції після виробництва.

Зазначається, що всі заявки будуть зібрані та оброблені Міністерством економіки для визначення пріоритетності. Міністерство обіцяє, що сконтактується з усіма підприємствами, які залишать заявку на державну евакуацію.

Після підтвердження заявки Мінекономіки та представники відповідної військово-цивільної адміністрації шукатимуть приміщення, що підходить для розгортання відповідного підприємства. Параметри місця будуть погоджені з підприємством, після чого держава допомагатиме з перевезенням обладнання та працівників. 

Довідки за телефонами гарячої лінії Мінекономіки: (044) 596-68-00, (044) 253-61-36.

Інші актуальні новини

Вас можуть зацікавити такі статті:

  • Хто з ФОП звільнений від сплати ЄСВ на період воєнного стану? Читайте тут 
  • Усе про трудові відносини під час воєнного стану: які гарантії мають добровольці тероборони та мобілізовані громадяни, як відбувається розрахунок виплат для цих категорій працівників, особливості надання відпусток під час воєнного стану — роз’яснення від Міністерства економіки
  • Нові законопроєкти та нове в оподаткуванні та подачі звітності під час воєнного стану — що відомо? 
  • Фонд соціального страхування повідомляє про продовження фінансування лікарняних за заявами-розрахунками під час воєнного стану. Що робити, якщо кошти за лікарняні не надходять? 
Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті