logo

Роз’яснення Мінекономіки по трудових відносинах під час воєнного стану в країні

Поділитись

Мінекономіки оприлюднило роз’яснення щодо особливостей трудових відносин під час воєнного стану: які соціальні гарантії зберігаються за мобілізованими, як організувати віддалену роботу, відпустки під час військового стану — читайте у цій статті.

У зв’язку з воєнним станом Міністерство економіки на офіційному сайті оприлюднило роз’яснення щодо трудових відносин під час воєнного стану. Зокрема, у статті наведені роз’яснення щодо:

  • оформлення мобілізованих працівників;
  • оформлення добровольців підрозділів територіальної оборони;
  • організація дистанційної роботи для працівників, які покинули зону бойових дій;
  • що робити, якщо немає зв’язку з працівником;
  • особливості оформлення відпусток під час воєнного стану;
  • допущення до роботи невакцинованих проти COVID-19 працівників.

Також вам можуть бути цікаві наші попередні матеріали, де ми наводили роз’яснення від Держпраці:

Нагадаємо, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. №64/2022, запроваджено воєнний стан з 05:30 24.02.2022 терміном на 30 днів.

Оформлення мобілізованих працівників під час воєнного стану

Указ Президента України від 24.02.2022 р. №69/2022 розпочав загальну мобілізацію, тож розглянемо, як роботодавцю оформити мобілізованого працівника під час воєнного стану.

Стаття 119 Кодексу законів про працю України гарантує мобілізованим працівникам на час виконання громадських та державних обов’язків збереження місця роботи, посади та середнього заробітку.

Окрім того, якщо працівники залучені до виконання обов’язків, викладених у Законах «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», таким працівникам надаються передбачені цими законами гарантії та пільги.

Таким чином, посада, місце працевлаштування та середня зарплата незалежно від місця працевлаштування, форми власності та підпорядкування (також і у разі працевлаштування у ФОП) зберігаються за працівниками, призваними на:

  • строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації;
  • на особливий період;
  • прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби.

Такі гарантії зберігаються за працівником упродовж терміну особливого періоду до закінчення такого періоду або фактичного звільнення такого працівника.

Виплата грошового забезпечення зазначеним працівникам проводиться з Державного бюджету України згідно із положеннями Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Таким чином зазначені працівники під час дії особливого періоду на строк до його закінчення не підлягають звільненню на підставі пункту 3 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю України, а звільняються від виконання робочих обов’язків згідно з трудовим договором. Таке звільнення від виконання робочих обов’язків слід оформити належним наказом чи розпорядженням працедавця.

Підставою для збереження місця роботи, посади і середнього заробітку слід вважати  факт прийняття працівника на військову службу за контрактом на час дії особливого періоду до закінчення такого періоду або фактичного звільнення працівника. Укладення контракту підтверджується шляхом подання відповідних довідок, або  витягів з наказів.

Як оформити працівника добровольця територіальної оборони

Положення щодо добровольців територіальної оборони визначає Закон України «Про основи національного спротиву». Частина 1 статті 9 цього закону передбачає, що до складу добровольчих формувань територіальних громад входять громадяни України, які:

  • відповідають вимогам Положення про добровольчі формування територіальних громад;
  • пройшли медичний, професійний та психологічний відбір;
  • підписали контракт добровольця територіальної оборони.

Зверніть увагу: за добровольцями тероборони під час проходження ними підготовки та безпосередньо виконання завдань закріплюються гарантії соціального і правового захисту, встановлені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Відповідне положення передбачене ч. 2 ст. 24 Закону України «Про основи національного спротиву».

Також наведемо визначення щодо особливого періоду:

  • особливий період – період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій (ст. 1 Закону України «Про оборону України»);
  • особливий період – час функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, ЗСУ, інших військових формувань, сил ЦЗ, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. Початком особливого періоду вважається оголошення рішення про мобілізацію, за винятком цільової, або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Тривалість особливого періоду включає час мобілізації, воєнний час та частково відбудовний період після закінчення воєнних дій. Таке визначення наводить ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

На добровольців теороборони поширюються норми частини 1 статті 119 КЗпП України, тобто на час виконання державних або громадських обов’язків працівникам надаються гарантії щодо збереження посади, місця працевлаштування та середнього розміру зарплати. Середній заробіток слід розраховувати згідно з Порядком № 100. 

Варто зважати, що територіальна оборона має свою специфіку, адже доброволець тероборони може залучається до виконання військового обов’язку не на постійній, а на періодичній основі, відповідно до необхідності. У зв’язку з цим, Мінекономіки вважає, що працедавець не зобов’язаний в цьому випадку видавати наказ про увільнення працівника від виконання роботи за трудовим договором.

Натомість, Мінекономіки радить зважати на:

  • рівень залучення працівника до участі в територіальній обороні;
  • кількість робочого часу, яку працівник приділяє  участі в територіальній обороні;
  • ефективність та можливість виконання працівником його робочих обов’язків, передбачених трудовим договором.

На час виконання працівниками, що є добровольцями тероборони, обов’язків з територіальної оборони у робочий час, за ними закоріплюється місце роботи, посада та середня заробітна плата.

Підтвердженням участі працівника в теробороні вважається контракт добровольця територіальної оборони.

Організація віддаленої роботи для працівників

Про особливості організації дистанційної чи надомної роботи працівників та сплату податків читайте за посиланням. 

Зважаючи на те, що багато працівників з об’єктивних обставин не можуть відвідувати свої  стаціонарні робочі місця, оскільки покинули територію бойових дій або перебувають вдома, Мінекономіки та Державна служба України з питань праці радить перевести таких працівниківна дистанційну роботу, якщо це дозволяє специфіка такої роботи.

Дистанційною роботою вважається форма організації праці, за якої працівник виконує робочі обов’язки поза робочими приміщеннями в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Таке визначення передбачено у  частині 1 статті  60-2 КЗпП.

При укладенні трудового договору про дистанційну роботу або про надомну роботу використання письмової форми вважається обов’язковим. Форма затвердженна Наказом №913-21 «Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу». Разом з тим, у разі епідемії, пандемії, встановлених законодавством випадках, надзвичайної ситуації, збройної агресії тощо, законодавчо закріплена можливість запровадження дистанційної роботи наказом або розпорядженням власника без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом працівника слід ознайомити упродовж 2 днів від дати прийняття наказу до початку дистанційної роботи.

Зверніть увагу, що під час воєнного стану в умовах воєнних дій ймовірні відключення електрики та інтернету, що унеможливлює підтримку зв’язку з роботодавцем і виконання робочих обов’язків. Мінекономіки звертає увагу роботодавців, що у такому випадку неможливість виконання працівником робочих задач не вважається порушенням трудової дисципліни.

Рекомендації роботодавцю:

  • заздалегідь встановити засоби електронного зв’язку з працівником: е-пошта, мобільний телефон, мобільний застосунок, програма і так далі;
  • узгодити, яким чином працівник звітує про виконану роботу в разі потреби;
  • яким чином працівник повинен повідомити про ситуації, які перешкоджають виконанню дистанційної роботи
  • погодити інші умови комунікації та взаємодії сторін.

Наголошуємо на наступних особливостях:

  • загальна тривалість робочого часу не повинна перевищувати встановлених у  статтях 50 і 51 КЗпП норм;
  • працівнику надається період вільного часу для відпочинку, під час якого працівник має право переривати будь-який інформаційно-телекомунікаційний зв’язок з роботодавцем, і це не є порушенням трудового договору та дисципліни.

У разі необхідності роботодавець може також організувати гнучкий режим робочого часу або надомну роботу відповідно до положень статтей 60 та 60-1 КЗпП.

Якщо працівник не має можливості виконувати роботу дистанційно, Мінекономіки радить надати такому працівнику оплачувані відпустки, у тому числі соціальні, а також неоплачувані відпустки відповідно до статтей 25, 26 Закону України «Про відпустки».

Відсутність працівника під час воєнного стану — як оформити?

Розглянемо, як оформити відсутність працівників, що покинули робочі місця на території, де ведуться бойові дії. Відсутність таких працівників слід табелювати наступними умовними позначеннями:

  • НЗ, тобто відсутність працівника на роботі з нез’ясованих причин;
  • І — інші причини неявки працівника на робочому місці.

Уточнення у табель обліку робочого часу можна внести після з’ясування причин відсутності працівника.

Зверніть увагу: працівника, що не з’явився на роботі через бойові дії, не можна відправити у відпустку заднім числом.

Окрім того, працівників, що не вийшли на роботу у зв’язку з воєнними діями та пов’язаними обставинами, не можна звільняти за підставою «прогул». У випадку, якщо роботодавець не оголосив простій, за працівниками зберігаються робоче місце та посада.

Оголошення простою під час воєнного стану

У разі, якщо підприємство не може функціонувати, унеможливлена робота частини структурних підрозділів, немає організаційних чи технічних уумов для виконання роботи, виникли невідворотні обставини тощо, оголошується простій.

В такому випадку слід перевести працівників за їх згодою, враховуючи спеціальність та кваліфікацію:

  • на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою;
  • на інше підприємство, в установу, організацію в тій самій місцевості на термін до одного місяця.

Простій не з вини працівника оформлюється наступним чином:

  • складається акт простою, де зазначаються обставини, через які виник простій, дату початку простою, тощо.
  • видати наказ власника або уповноваженого ним органу, який міститиме перелік структурних підрозділів, на які поширюється простій, у випадку, якщо простій не поширюватиметься на все підприємство, а також дату початку та, за можливості, дату закінчення простою або ж подію, з якою пов’язане закінчення простою. За необхідності у наказі слід обумовити необхідність присутності чи відсутності працівника на роботі.

Час простою не з вини працівника оплачується в розмірі не менше 2 /3 тарифної ставки встановленого працівникові окладу. Доплата до рівня мінзарплати при простої не нараховується. 

Штрафи за порушення трудового законодавства під час воєнного стану

Нагадаємо,  Торгово-промислова палата України засвідчила факт настання форс-мажору. Про це докладно читайте тут 

Також Держпраці повідомила, що упродовж воєнного стану не буде проводити перевірки, закінчує початі перевірки та скасовує заплановані. Разом з тим, після завершення воєнного стану Держпраці пообіцяла докладний розгляд усіх випадків порушення трудових прав працівників.

Одночасно частина 1 статті 617 Цивільного Кодексу України передбачає, що особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності, якщо доведе що причиною порушення є непереборна сила. Мінекономіки вважає, що в умовах воєнного стану зазначене положення стосується також  зобов’язань за трудовими відносинами.

Зверніть увагу: звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання з причини форс-мажору  не звільняє від виконання зобов’язання, тобто після закінчення форс-мажору особа повинна виконати усі зобов’язання перед іншою стороною.

Виплата заробітної плати під час воєнного стану

У разі, якщо через воєнні дії відповідальна посадова особа не має фактичної можливості здійснювати нарахування заробітної плати  у встановлені строки, таку особу можна притягнути до наступних/ видів відповідальності:

  • дисциплінарна відповідальність;
  • матеріальна;
  • адміністративна;
  • фінансова;
  • кримінальна відповідальність.

У своєму роз’ясненні Мінекономіки наголосили, що роботодавці зобов’язані вжити всіх можливих заходів для вчасного отримання працівниками зарплати. Для цього рекомендується організувати для бухгалтерів дистанційну роботу та надати відповідні програмно-технічними засобами для ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Нагадаємо, за несвоєчасну сплату податків та подання звітності до завершення воєнного стану  відповідальності не буде. Разом з тим Уряд просить за можливості сплачувати податки вчасно для стабільного наповнення відповідних фондів для виплати пенсій,лікарняних та забезпечення оборонних потреб держави.

Допуск до роботи невакцинованих працівників

Міністерство охорони здоров’я України випустило новий наказ від 25.02.2022 року №380, відповідно до якого зупинено дію попереднього наказу МОЗ, яким було затверджено Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти  COVID-19. Таким чином, працівники наведених у Переліку професій та організацій допускаються до виконання їхніх робочих обов’язків до завершення воєнного стану в Україні.

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.02.2022 р. №380 набув чинності 01.03.2022 та офіційно опублікований в бюлетні «Офіційний вісник України» від 01 березня 2022 за №17.

Якщо роботодавець через воєнні дії не може забезпечити роботу для працівника

У випадку, якщо роботодавець в результаті воєнних дій не може організувати  роботу для працівника, наприклад, з причин знищення, руйнування приміщення юридичної особи, загибель чи зникнення фізичної особи-підприємця, встановлюється факт припинення трудових відносин.

Частина 1 статті 21 Кодексу Законів про працю України  визначає трудовий договір як угоду між працівником і роботодавцем, відповідно до якої працівник зобов’язується виконувати встановлені угодою робочі обов’язку, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівнику зарплату та забезпечувати умови праці, що необхідні для виконання роботи, визначені чинним законодавством про працю, а також колективним договором та угодою сторін. 

Таким чином, у випадку, якщо працедавець не може забезпечити працівника необхідними умовами праці, працівник не повинен виконувати встановлені трудовим договором обов’язки. 

Порядок розірвання трудового договору в такій ситуації залежатиме від наявності контактів з роботодавцем:

  • якщо є зв’язок з роботодавцем, трудовий договір може бути розірваний згідно з положеннями статті 38 КЗпП у строк, про який просить працівник. Мінекономіки у своєму роз’ясненні зауважує, що воєнні дії у відповідній місцевості слід вважати поважною причиною для скорочення встановленого строку;
  • якщо немає зв’язку з роботодавцем, також у разі смерті роботодавця ФОП, або з інших причин, що роблять неможливим розірвання трудового договору, Мінекономіки радить встановлювати факт припинення трудових відносин у порядку окремого провадження відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно з частиною 7 статті 19 ЦПК окреме провадження створене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Пункт 5 частини 2 статті 293 ЦПК визначає, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, які мають юридичне значення.

З набуттям чинності Закону України №1217 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» облік трудової діяльності працівника ведеться в електронному вигляді у реєстрі застрахованих осіб відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Ведення паперової трудової книжки здійснюється роботодавцем виключно за бажанням працівника.

Інші актуальні новини для вас

Читайте також такі статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Александр
22.03.2022

Скажите пожалуйста я работаю на заводе по трудовому договору в связи с боевыми действиями в Украине я не могу помешать работу мне будут платить среднею зарплату или 2/3 и вообще что то выплачивать будут ???

Іван
02.04.2022

Вітання шановному товариству!Нещодавно було повідомлено про доплату підприємству 6500 грн. за кожного найманого працівника що залучений до виробничого процесу даного підприємства.Якщо це правдива інформація, то де можна подивитися умови цього введення та порядок виплат?Дякую!

Ксения
06.04.2022

Может ли работодатель удержать из з.п.6500грн.которые работник получил от государства?спасибо!

Ольга
12.04.2022

Пришлось эвакуироваться в связи с обьявленной эвакуацией в городе. Являюсь работником бюджетной сферы. Как производится оплата на работе? Начальник написал, что оплаты на период эвакуации не будет. Прав ли он?

Елена
13.04.2022

Сотрудникам, выехавшим из зоны боевых действий за пределы страны, работодатель должен производить какие- то выплаты??( заявлений об отпуске сотрудник не подавал)

Вікторія
19.04.2022

В музичній школі оголошено простій,викладачів перевели на 2/3 зарплати,чи мають в такому випадку батьки вносити плату за навчання? І чи не буде це порушенням закону

Ольга
25.04.2022

Скажите пожалуйста,за что могут штрафовать в военской части добровольца?И должны ли добровольцы,которые пришли без повестки защищать родину,мыть санузлы?и имеют ли права за это это штрафовать? Спасибо за ответ.

Ірина
19.06.2022

Здравствуйте скажите пожалуйста работали по договору уборщица и в администрации нам не выплатили зарплату за лютый говорят что Казначейство не пропускает зарплаты и статью 590 куда обращаться чтоб отдали деньги, спасибо

Ольга
22.08.2022

Жила в Мариуполе, предприятия больше нет. Агенство переехало во Львов. Я нахожусь в Германии. Пришло письмо, о том что я должна уволиться, прислали образец заявления. Есть долг по заработной плате, но они пишут что всё выплатили.. Что делать?

Олександр
04.09.2022

Доброго дня! Підкажіть будь ласка роботодавець не виплачує заробітну плату з червня місяця і зараз прислав заяви на відпустку за власний рахунок без збереження заробітної плати заднім числом. Що робити в такій ситуації? І чи повинні вони мені виплатити заборгованість по заробітній платі якщо я буду звільнятись?

Корисні статті