logo

Терміни реєстрації ПН та РК за лютий-травень 2022 — роз’яснення Мінфіну

Поділитись

ДПС змінила позицію щодо термінів реєстрації ПН та РК в ЄРПН за травень 2022 року. Роз’яснення Мінфіну про терміни реєстрації та штрафи читайте тут.

Як реєструємо ПН та РК за травень 2022?

Нагадаємо, Закон №2260 повертає обов’язок реєструвати ПН та РК в Єдиному реєстрі податкових накладних для платників податків, які можуть виконувати свій податковий обов’язок. Докладніше читайте тут. 

Нещодавно ДПС опублікувала офіційну позицію, де передбачалося, що зареєструвати ПН та РК слід у наступні терміни:

  • за першу половину травня до 11.06;
  • за другу половину травня до 15.06.

При цьому, раніше у Законі №2260 для реєстрації ПН та РК був визначений термін 15 липня. Також до 20 липня платникам податків слід було виправити помилки, щоби уникнути штрафів. Що, як бачимо, суперечить оприлюдненій позиції. Пізніше новина з інформацією про зазначені дати була видалена. Наразі ж ДПС опублікувала на офіційному сайті нові дані щодо строків реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування — роз’яснення від Мінфіну.

Мінфін наполягає, що за період лютий-травень 2022 платники повинні зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування до 15 липня 2022 року. 

Роз’яснення Мінфіну щодо строків реєстрації ПН та РК за лютий-травень 2022

Міністерство фінансів України опублікувало роз’яснення щодо термінів реєстрації ПН та РК за лютий-травень 2022 та штрафи за порушення термінів їх реєстрації.

Відповідно до змін та доповнень, внесених Законом №2260, а саме, положень підпункту 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України та підпункту 69.11, платники податку на додану вартість, які можуть виконувати податкові обов’язки, виконують податкові обов’язки за період лютий-травень 2022 у нові терміни. До таких обов’язків належить:

  • реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • подання податкової звітності;
  • сплата податків та зборів.

Новий термін для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування, що складені за операціями з постачання товарів і послуг упродовж лютого-травня 2022 року, становить 15 липня.

При цьому визначено, що штрафи накладаються на платників податків, які мали можливість, але не виконали свої податкові обов’язки у зазначені терміни:

  1. реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року;
  2. подання податкової звітності до 20 липня 2022;
  3. сплата податків та зборів не пізніше 31 липня 2022 року.

При цьому від відповідальності звільняються платники податків, які не мають можливості виконувати свої податкові обов’язки у зв’язку з воєнними діями. При цьому в майбутньому їм слід буде надати підтвердження такої неможливості, відповідно до списку документів, встановленого Кабміном.

У разі виконання відповідних податкових обов’язків за періоди лютий-травень 2022 у наведені терміни відповідальність до платників податків не застосовується.

Актуальні новини за останній час

Вас можуть зацікавити наступні статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті