logo

Як закрити ФОПа – усі нюанси в одній статті

Поділитись

Закрити ФОП складніше, ніж його зареєструвати. Пропонуємо правильний покроковий алгоритм дій для оформлення припинення діяльності фізичної особи-підприємця.

Підготовка до ліквідації

Безпосередньо перед ліквідацією треба виконати наступні дії:

  • розірвати трудові договори з найнятими працівниками (п.1 ч.1 ст. 40 КЗОТ);
  • розірвати діючі договори (з постачальниками, замовниками, договори оренди і так далі). При цьому слід закрити усі заборгованості, оскільки вони числитимуться за колишнім підприємцем, як за фізичною особою;
  • звірити свої дані з Єдиного реєстру і виправити можливі неспівпадіння (паспортні дані). Це можна зробити на сайті Мінюсту (usr.minjust.gov.ua), причому абсолютно безкоштовно. Заповните форму “Отримати відомості про“. У разі неспівпадання інформації або її часткової відсутності (актуально для ФОП зареєстрованих до 01.07.2004 р.), заповните заяву реєстраторові по формі 1, затверджену Мінюстом 18.11.2016 ч

Видаляємось із Державного реєстру юросіб

Щоб внести відповідний запис, подаємо заяву реєстраторуі за формою 1. Ставимо відмітку “Х” навпроти поля “Державна реєстрація припинення діяльності фоп” і заповнюємо графи даними.

Заява про припинення подається:

  • особисто (знадобиться оригінал паспорта);
  • через представника (потрібне доручення в оригіналі або нотаріально завірена копія);
  • поштою (підписи на заяві завіряються нотаріусом);
  • через “Дію (в Інтернеті із застосуванням КЭП (diia.gov.ua).

ВАЖЛИВО: При поданні заяви через “Дію” реєгистратор в день ліквідації ФОП і внесення запису в реєстр повідомляє ДПС, Держ стат, ПФУ.
Після цього Держ стат відразу припиняє стосунки з колишнім ФОПом.
Для ДПС потрібно буде знятися з обліку як платникові податків.

Знімаємося з обліку в ДПС

  • ФОПа неплатника єдиного податку знімають з обліку автоматично в день реєстрації ліквідаційного запису в реєстрі, без додаткових дій з його боку.
  • ФОПу платникові єдиного податку припиняють нараховувати податки ліквідаційному запису в реєстрі. Але він повинен погасити усі існуючі до цього дня зобов’язання. Вони виникають тому, що після ліквідаційного запису фізична особа – колишній підприємець, числиться як фізична особа, яка отримувала доход від підприємницької діяльності. пп.6.п.11.18. Порядку №1588. Необхідно буде подати ліквідаційну звітність у встановлені податковим законодавством терміни за останній звітний період і сплатити податки. ФОПу також треба подати форму ф 20-ОПП про закриття об’єктів оподаткування. Щоб знятися з обліку, треба подати цю форму впродовж 10 робочих днів, після ліквідаційного запису ФОП в реєстрі. Якщо цього не зробити, податківці можуть оштрафувати.

ВАЖЛИВО: запис в реєстрі створює підстави для позапланової документальної перевірки.

  • ФОП платник ПДВ. Після внесення ліквідаційної записи в реєстр, такий ФОП повинен автоматично знятися з реєстрації як платник ПДВ без жодних додаткових заяв. Після чого протягом трьох робочих днів екс-підприємцю надсилається поштою повідомлення за місцем проживання. День ліквідаційної записи при цьому є останнім днем ​​для визначення податкових зобов’язань ФОПа з метою їх подальшого погашення. А значить день ліквідації – останній допустимий для складання та реєстрації податкових накладних.
  • Зняття з обліку по ЄСВ.  Варто пам’ятати, що податкова знімає з обліку платника ЄСВ – ліквідованого ФОПа тільки після перевірки правильності нарахування та сплати ним ЄСВ ч.1, ст. 5 Закону № 2464. Для такого ФОП незалежно від термінів перевірки останнім місяцем для нарахування ЄСВ буде місяць, коли він припинив свою діяльність. ФОПу платникові ЄСВ буде необхідно ще подати ліквідаційну звітність по ЄСВ. Згідно з сьогоднішніми вимогами така звітність подається разом з ліквідаційною звітністю по єдиному податку або ліквідаційною декларацією про доходи і майнове положення.

Знімаємо з реєстрації РРО (ПРРО)

Тут все простіше. З моменту появи ліквідаційного запису ФОПа в єдиному реєстрі, все РРО і ПРРО, що числяться на нім знімаються з обліку в автоматичному порядку.

Про це говорять норми законів:

  • для РРО – п.1, гл. 4, розд. 2, Порядку №547;
  • для ПРРО – п.3, розд. 3, Порядку №317.

Закриваємо рахунки ФОП у банках

Поточні банківські рахунки підприємця теж мають бути закриті. З цією метою їм подаються заяви про закриття рахунків у банк. У різних банках можуть бути відмінності проведення цієї процедури, так що дізнавайтеся тонкощі на місці.
Зробити це потрібно самому колишньому ФОПу, оскільки ні податкова ні реєстратор згідно із законом не зобов’язаний повідомляти про припинення діяльності. До 2020 року це робити було необов’язкове, рахунки закривалися автоматично.

Після того, як рахунки будуть закриті, банк шле відповідне повідомлення фіскалів, повідомляючи що за підприємцем більше не числяться рахунки для здійснення підприємницької діяльності.

ВАЖЛИВО: У банку візьміть виписку з усіх рахунків за останні 3 роки. Ці документи знадобляться під час податкової перевірки.

Ліквідовуємо КЭП

Припинення активності КЕП виконує та ж організація, яка вам КЕП видавала. Якщо немає бажання витрачати зайвий час, то КЕП ліквідовується сам після того, як звершиться термін дії його ключа.

Після внесення запису в реєстр про ліквідацію ФОП, вашім КЕП вже не можна підписувати електронні документи.

Закриваємо алко ліцензію

Так само легко без додаткових дій і заяв ліквідується ліцензія на право торгівлі алкогольною і тютюновою продукцією.  Автоматично згідно із ст.15. Закону №481.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Костянтин
01.09.2023

Я водій БОЛТ і Убер. Там ФОП не потрібен. В мене загальний стаж 35 років. Прро в таксі нівкого немає. Нащо мені ФОП? Закриваю...

Корисні статті