logo

Європейські формати електронних підписів – як зміни торкнуться бізнесу?

Поділитись

Міністерство цифрової трансформації запустило нові європейські формати електронних підписів — що зміниться для українців з оновленням?

Міністерство цифрової трансформації інформує, що відтепер громадянам стане простіше накладати електронний підпис на документи.

Нові формати е-підписів — що змінилось?

В рамках реалізації програми взаємного визнання електронних довірчих послуг з Європейським союзом міністерство реалізувало нові формати для електронних підписів, прийняті в ЄС.

Відтак, цей крок дозволить користувачам ресурсів Мінцифри перевіряти та накладати кваліфіковані електронні підписи європейських форматів на е-документи. Окрім того, повідомляється, що Мінцифрою встановлено уніфікований формат для зберігання підписаних даних — ASiC-E. 

Які будуть формати для електронних підписів?

Мінцифри інформує про запровадження таких форматів електронних підписів в Україні:

  • CAdES — дозволяє підписувати електронні дані будь-якого формату та зберігає електронний підпис окремо від  таких даних або разом із ними. Підписання файлів здійснюється виключно окремо.
  • XAdES — дозволяє підписувати електронні дані у будь-якому форматі. Електронний підпис при цьому варіанті зберігається  у форматі XML, окремо від даних чи разом із ними. Формат дозволяє одночасне підписання кількох файлів.
  • PAdES — цей формат передбачає підписання електронних даних у форматі PDF, причому збереження електронного підпису відбувається разом з електронними даними. Можливе підписання файлів виключно по окремості.
  • ASiC-E — цей формат дозволяє довгостроково зберігати електронні документи. До переваг формату ASiC-E належить:
    • змога зберегти один чи кілька файлів з пов’язаними електронними підписами;
    • та перевірити увесь ланцюжок електронних підписів та інших даних, що пов’язані з підписаним документом.

Зазначається, що новий функціонал буде доступний для використання на веб ресурсах Центрального засвідчувального органу та Інтегрованої системи е-ідентифікації.

Фахівці Мінцифри зазначають, що такий крок дозволить спростити електронний документообіг та зробить його використання простішим та доступнішим для українців.

Інші новини для вас

Останні подробиці щодо законодавчих змін читайте у цих новинах:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті