logo

Зміни в оподаткуванні доходів ФОП | Закон №466

Поділитись

Коротко про зміни в оподаткуванні доходів ФОП, запроваджені Законом № 466.

Зміни для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування у зв’язку з набранням чинності 23.05.2020 Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX:


  • Уточнено перелік витрат для фізичних осіб – підприємців в частині витрат на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості (податок з об’єктів житлової нерухомості не включається до складу витрат ФОП)  витрат на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (п. 177.4 ПКУ).
  • Підлягають амортизації, зокрема, витрати на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту), а також вантажні авто фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування (пп. 177.4.6 ПКУ).
  • Фізичні особи — підприємці, що зареєстровані протягом року, переходять на спрощену систему оподаткування, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного року (було – за результатами звітного кварталу), в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід зі) спрощену(-ої) систему(-и) оподаткування (п. 177.5.2 ПКУ).
  • Фізична особа — підприємець, яка здійснює на користь нерезидента — юридичної особи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів з джерелом їх походження з України, здійснює нарахування та сплату податку на прибуток підприємств із доходів (прибутків) нерезидентів у порядку, розмірі та строки, встановлені розділом III ПКУ (ПКУ доповнено новим п. 177.13).
    Така ж вимога щодо нарахування податку на прибуток з доходів нерезидента передбачена і для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокатів нотаріусів тощо) згідно з новим п. 178.8 ПКУ.
  • Забезпечується облік фізичних осіб підприємців з ознакою провадження «незалежної професійної діяльності». Це у випадку, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець, та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність (п. 65.9 ПКУ).
Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті