logo

Звітність по РРО / ПРРО

Поділитись

Програмні РРО з’явилися як альтернатива класичним РРО ще два роки тому, і тоді ж були визначені основні вимоги до оформлення по ним звітності. Але з-за законодавчої нестабільності стандарти постійно змінюються, і у суб’єктів економічної діяльності, які використовують програмний реєстратор виникають питання по формах і змісту звітності. У статті розглянемо основні моменти, які пов’язані з цим.

Бізнес зобов’язаний своєчасно вести облік і подавати в податковий орган відомості про суми, отримані від покупців за товари або послуги упродовж встановленого часу. Поширені  звітні періоди – рік, квартал, місяць. Крім того, контролюючий орган має право вимагати звіт за вказаний ним період. Які мають бути оформлені відомості для податкової?

Законодавство (Закон про РРО, п.7) встановлює ведення обліку і подачу звітності, пов’язаної із РРО/ПРРО або контроль КОРО щомісячно, якщо передача по дротяних або безпровідних каналах зв’язку про розрахункові операції неможлива. Це стосується тих, хто приймає як готівкову, так і безготівкову оплату за товар (послугу). Терміни подачі такої документації – не пізніше 15 числа місяця, подальшого за звітним.

Оскільки формулювання закону може бути не цілком ясне, а кількість користувачів, які  почали користуватися програмними  реєстраторами з 2022 року уперше значна, потрібні пояснення.

У Законі прямо вказується всього один звіт, який подається по РРО. Це “Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книг) ” (ф. №ЗВР- 1) (F/J 0500203).

Але оскільки підприємці, які мають РРО/ПРРО, технологічно передають звіт про свої продажі через дротяний або інтернет зв’язок, то окремий звіт вони подавати не повинні. Але не варто забувати про ситуації, коли касове обладнання ломається або відсутня електрика. Тоді фіскализація неможлива з технічних причин.

Формувати і подавати звітну форму № ЗВР- 1 треба:

  • Підприємцям, які не використовують РРО або програмні реєстратори (ст. 10 Закону про РРО), але зобов’язані вести книги КОРО з РК. Форма звіту для них і рекомендації для заповнення визначає Порядок від 21.01.2016 р. №13.
    Ця категорія веде облік і звітує за формою №ЗВР-1 щомісячно по усіх КОРО, які числяться за підприємством. Встигнути з поданням треба до 15 числа місяця, що йде за звітним.
    Водночас, складається довідка про використання розрахункової книжки і подається у разі, коли закінчується РК.
  • Підприємцям, які використовують РРО (не програмні, а класичні касові апарати). Зобов’язання звітувати виникає, якщо касовий апарат знаходиться в неробочому стані або відсутня електроенергія. Тоді операція проводиться через КОРО, спеціально зареєстровані на касовий апарат. Форма подання та ж – №ЗВР- 1, а термін — не пізніше 15 числа місяця, що йде за тим, коли використовувалися КУРО.

Експерти говорять, що у разі поломки каси і неможливості її полагодити звітувати доведеться, а ось подання звітності унаслідок відключення електрики ставиться під сумнів. Але податківці під час перевірок все ж наполягають на наявності такого звіту (консультації в ЗІР 109.12).

Чому ПРРО вигідніше за РРО в плані звітності

Не секрет, що звичний касовий апарат – це технічно складна система, яка складається з безлічі вузлів: принтера, клавіатури, індикатора, пам’яті. Законодавство аргументує вимогу обслуговувати касові апарати їх конструктивною складністю. Крім того, гарантія на апарат надається тільки при наявності укладеного договору на технічне обслуговування одним з сертифікованих центрів (ЦСО). Техобслуговування коштує недешево. Але платити доведеться ще на етапі підключення апарату. Ці послуги також надаються тільки ЦСО.

Тобто купівля, установка і реєстрація класичного реєстратора, його обслуговування, а в надалі і еквайринг вимагають від власника витрат.

Програмне РРО – прогресивне рішення для фіскалізації. Воно реєструється безкоштовно, а витрати на нього зазвичай пов’язані лише зі щорічними платежами за ліцензію. Обслуговування програмного реєстратора згідно із законодавством не потрібно. Плюс власник ПРРО отримує бонус у вигляді розширеного функціонала. Адже програмне РРО може автоматично вести облік і формувати звітність для податкових органів.

Щоденний фіскальний звітний чек ПРРO

Поняття підсумкового чека визначене Законом України №128 – IX “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг” і інших законів України по детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг. Це – документ в паперовому і/або електронному форматі по встановленій формі, створений ПРРО, де є відомості про суму розрахункових операцій за зміну. Дані з денної звітності обов’язково відправляються на сервер ДПС.

Підсумковий чек за день (Z – звіт) створюється при закритті робочої зміни програмним реєстратором і відправляється на сервер ДПС де реєструється, про що і приходить сповіщення. Так обнуляються відомості про продажі щодня, причому вносити зміни в нього не можна.

Z – звіт (фіскальний звітний чек) містить дані про продажі за день. Інформація про об’єм виконаних розрахункових операцій заноситься в пам’ять. При цьому відбувається також обнулення оперативної пам’яті каси (ПРРО).

Не варто плутати Z і X звіти. Останній теж містить відомості про торгові операції за день, але X – звіт не обнуляє пам’ять проведених операцій.

Створення Z-звіту обов’язково для закриття зміни і передачі каси іншому касиру. Важливо, щоб звіт був сформований до 24 години (пп.9 ст. 3 Закони про РРО). Z- звіти можна роздрукувати і зберігати відомості обліку на папері. Норми закону вимагають зберігати на підприємстві денні звіти не менше 3-х років.

Як бути, якщо продажів упродовж відкритої торгової зміни не було?

При включеному і працюючому  повну зміну касовому апараті, якщо торгових операцій не було, Z- звіт не потрібен. (пп. 9 ст. 3 Закони про РРО). При цьому допускається виконання службових операцій: “службова видача” або “службове внесення”. Формувати його допускається для “перестраховки”, якщо одним РРО користуються декілька продавців.

Кращий спосіб уникнути Z- звітності – не відкривати зміну (залишити вимкненим касовий апарат), якщо у вас немає першого продажу сьогодні.
Правила оформлення розрахункових документів (чеків).
З 1 серпня 2021 і для РРО, і для ПРРО змінилися норми реквізитів чека.

Для чека обов’язково:

  • найменування госп. суб’єкта;
  • вказання валюти;
  • вказання платіжної системи;
  • QR- код (не обов’язковий, але бажаний). Причому якщо він є, то має бути інформативним і містити інформацію про:
    • коди (МАС) чека;
    • дату і час здійснення операції;
    • номери чека / фіскальний номер, і намер ел. чека підряд впродовж зміни;
    • суму операції;
    • фіскальний номер самого апарату/ПРРО, на якому він згенерований.
Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Яна
15.11.2022

Цікавить питання, а якщо це просто кавовий апарат самообслуговування без людей, тільки безготівкові операції.

Корисні статті