logo

Камеральні та документальні перевірки декларацій з ПДВ повернулися!

Поділитись

Податківці ГУ ДПС у Чернівецькій області нагадали, що починаючи з 2 червня 2022 року відновлюються камеральні та документальні перевірки податкової звітності.

Відновлюється проведення податкових перевірок під час воєнного стану

Податківці ГУ ДПС у Чернівецькій області інформують платників податків про податок проведення камеральних та документальних перевірок відповідно до положень Закону України № 2260. 

Нагадаємо, на основі законопроєкту №7360 було створено Закон № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану». Серед іншого, зазначений Закон вносить наступні зміни:

  • відновлює проведення  камеральних та документальних перевірок податкової звітності платників податків;
  • визначає терміни та порядок здійснення таких перевірок.

Відповідні положення викладено у пункті 69.2 ст. 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового Кодексу України. Про особливості проведення перевірок під час воєнного стану ми докладно писали у цій статті. 

Також податківці нагадали, що повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування буде відбуватися у хронологічному порядку згідно з черговістю внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Відповідне положення внесене пунктом 69.11 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового Кодексу.

Варто звернути увагу на наступні особливості:

  • суми ПДВ, що були включені до складу ПК операцій з придбання товарів, надалі знищених або втрачених через форс-мажорні обставини під час ВС, не підлягають включенню до сум бюджетного відшкодування;
  • зазначені суми ПДВ слід зараховувати до складу податкового кредиту наступного звітного /податкового періоду до повного погашення.

Докладно про особливості ПДВ відповідно до нового Закону №2260 читайте за посиланням. 

Зазначені зміни щодо проведення камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків, до яких долучено заяву щодо повернення суми бюджетного відшкодування, вступають в дію починаючи з 02.06.2022.

Варто звернути увагу, що Закон України № 2260 скасовує положення про можливість подання паперової звітності під час воєнного або надзвичайного стану.

Інші актуальні новини для вас

Статті за останній час, що можуть бути вас корисними:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті