logo

Коли слід подавати Форму 2-ПРРО — коментують податківці

Поділитись

Користувачі програмних реєстраторів розрахункових операцій повинні самостійно виявляти несправності та вчасно інформувати про них податкову службу.

Стаття 5 Закону України №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлює заборону проведення розрахункових операцій до моменту усунення несправності ПРРО.

Коли подається повідомлення про несправність ПРРО та відновлення роботи

Платник податку повинен самостійно визначити, чи є програмний РРО справним. У випадку, коли робота ПРРО була відновлена одразу, наприклад після перезавантаження, тобто зупинка була короткотерміновою, ПРРО не вважається несправним. У цьому разі повідомлення про несправність та відновлення роботи не подаються.

Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №2-ПРРО подається:

  • у разі виявлення несправностей ПРРО
  • викрадення чи компрометації особистого ключа.

У разі виявлення несправностей ПРРО суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, направити до контролюючого органу, виробника ПРРО та/або центру сервісного обслуговування Повідомлення за формою №2-ПРРО.

Для відновлення роботи після усунення несправності програмного РРО, платнику податків потрібно подати Заяву з позначкою «Відновлення роботи».

У випадку, якщо така Заява про відновлення роботи ПРРО не надійде протягом місяця, реєстрацію програмного РРО буде скасовано та внесено відповідний запис у Реєстрі.

Несправність РРО

Якщо несправності виявлені у звичайного РРО, у випадку виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій, або пошкодження засобів контролю, суб’єкт господарювання повинен:

  • протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування;
  • протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому зареєстрований, як платник податків.

Закон України  від 06.07.1995 №266/95- ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не передбачає відповідальності до суб’єкта господарювання у разі не повідомлення контролюючого органу про виявлення несправностей РРО та/або ПРРО, а також пошкодження засобів контролю.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті