logo

Кому обов’язково потрібно встановити POS-термінали з 1 серпня?

Поділитись

До 1.08.2022 торговці у населених пунктах з кількістю населення більш ніж 25 тисяч осіб, повинні встановити POS-термінали — проєкт постанови КМУ.

Проєкт Постанови Кабміну про безготівкові розрахунки та POS-термінали

На порталі Мінекономіки оприлюднено новий проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення термінів, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)».

Наразі законодавчі вимоги встановлюють  обов’язок для суб’єктів господарювання, які реалізують товари або послуги, забезпечити для покупців можливість безготівкового розрахунку. Закон України «Про платіжні послуги» передбачає такі варіанти проведення безготівкових розрахунків за продані товари або надані послуги:

  • за допомогою електронних платіжних засобів, платіжних карток;
  • через платіжні застосунки;
  • через платіжні пристрої.

При цьому, під платіжним застосунком слід розуміти програмне забезпечення, яке дає користувачу можливість ініціювати платіжну операцію. До платіжних пристроїв належать:

  • платіжний термінал;
  • програмно-апаратне середовище мобільного телефону;
  • програмно-технічний комплекс самообслуговування;
  • тощо.

Встановлено, що вимоги зазначеного Закону щодо необхідності забезпечення покупцям проведення безготівкових розрахунків стосуються усіх суб’єктів господарювання, що реалізують товари або послуги, незважаючи на вид господарської діяльності, наявність у такого торговця РРО чи ПРРО, а також розмір населених пунктів.

Раніше ми вже писали, що у випадку відсутності можливості провести розрахунок безготівково, споживач має право звернутися зі скаргою у Держспоживслужбу, і за результатами такого звернення до СГ буде застосовано штраф. Під час війни покупці частіше стикаються з неможливістю розрахуватися за товари та послуги безготівково, оскільки окремі торговці вимагають від споживачів розрахунок виключно готівкою, без можливості безготівкової оплати.

Саме для вирішення зазначеної проблеми  Кабмін створив проєкт постанови «Про встановлення термінів, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)».

Зазначений проєкт передбачає обов’язок торговців забезпечити проведення клієнтами безготівкових розрахунків, серед іншого з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв, за реалізовані товари та послуги, включно з товарами та послугами, що надаються дистанційно.

Проєкт Постанови наводить терміни, у які торговцям слід забезпечити можливість безготівкового розрахунку:

  1. до 1 серпня 2022 – торговці, що ведуть  господарську діяльність в населених пунктах, де кількість мешканців становить більше 25 тисяч осіб;
  2. до 1 серпня 2023 – торговці, що ведуть господарську діяльність в НП з кількістю населення від 5 до 25 тисяч осіб;
  3. у термін до 1 серпня 2024 року повинні забезпечити безготівкову оплату торговці, що провадять господарську діяльність в НП з кількістю населення менше 5 тисяч осіб.

Для кого необов’язкові безготівкові розрахунки з 1 серпня 2022 

Проте у проєкті Постанови передбачені винятки, кого вимога забезпечити можливість безготівкового розрахунку не торкнеться. Зазначені вимоги не поширюються на:

  1. новостворених торговців – тобто упродовж 6 місяців від дати державної реєстрації таких суб’єктів господарювання;
  2. ФОП, що є платниками ЄП 1 групи спрощеної системи;
  3. торговців, що ведуть торгівлю з торгових автоматів, виїзну/виносну торгівлю, або здійснюють продаж власновирощеної або відгодованої продукції;
  4. торговців, які надають послуги в закладах громадського харчування без зали для обслуговування споживачів.

Варто зауважити, що відповідно до чинного законодавства бізнес із торговельною площею до 20 квадратних метрів звільнений від обов’язку прийому електронних платіжних засобів. У випадку, якщо нову постанову Кабміну буде прийнято, цю можливість буде скасовано.

Нагадаємо, що програмний РРО Кашалот підтримує роботу з POS-терміналом Приватбанку, POS терміналом Ощадбанку, а також з POS терміналами Verifone.

Актуальні новини для вас

Вас можуть зацікавити наступні матеріали:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті