logo

Кому потрібно вести облік товарних запасів — пояснює ДПС

Поділитись

Податківці пояснили, яким ФОП потрібно обов’язково вести облік товарних запасів відповідно до Порядку №496.

Нагадаємо, Мінфін встановив порядок та форму ведення обліку товарних запасів фізичними особами-підприємцями. Порядок та Форма ведення обліку товарних запасів встановлені наказом №496  та додатком 1 до нього. Докладніше ви можете прочитати у наших попередніх матеріалах:

Хто повинен вести облік товарних запасів згідно з Порядком №496?

Державна Податкова служба України наголошує, що положення, передбачені Порядком №496,  не стосуються платників єдиного податку І групи.

Щодо єдинників другої-четвертої груп, то положення Порядку №496 торкнуться лише:

  • платників  єдиного податку, що наведені у пункті 61 підрозділу 10 Розділу XX Податкового Кодексу України та здійснюють наступні види діяльності:
    • реалізують технічно-складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту;
    • реалізують лікарські засоби, а також вироби медичного призначення;
    • продають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.
  • та фізичних осіб підприємців, що належать до 3 групи єдиного податку та зареєстровані платниками податку на додану вартість.
  • фізичних осіб підприємців на загальній системі оподаткування, що ведуть господарську діяльність у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг.

Наказ №496, що затвердив Порядок та Форму ведення обліку, набув чинності з 26 листопада. Таким чином його вимоги необхідно виконувати від цієї дати.

Як почати вести форму ведення обліку товарних запасів

Нагадаємо, що вносити записи до Форми ведення обліку, викладеної у додатку 1 до Наказу Міністерства Фінансів №496, слід у хронологічному порядку на основі дати надходження чи вибуття товарів.  ФОП, які повинні вести облік товарних запасів згідно чинного законодавства, у першому записі, що вноситься до Форми обліку, зобов’язані вказати інформацію стосовно залишків товарів, наявних на дату набуття таким ФОП обов’язку ведення обліку товарних запасів.

Докладно про заповнення Форми читайте у цій статті: Як вносимо записи  у Форму ведення обліку

 Важливі новини для вас

Актуальні законодавчі новини:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті