logo

Не реєструються ПН/РК за воєнний період? Алгоритм відновлення реєстраційного ліміту

Поділитись

Податківці інформують про особливості реєстраційного ліміту під час ВС та порядок відновлення реєстраційного ліміту.

Нагадаємо, що з набранням чинності Закону України №2260 відновлено обов’язок реєстрації ПН та РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, проведення камеральних та документальних перевірок, застосування штрафів за результатами виявлених під час перевірок порушень, обов’язок своєчасного подання звітності та сплати податків тощо. Докладніше читайте за посиланням. https://sys2biz.com.ua/news/top-5-novyn-travnya-dlya-malogo-biznesu-fop/

При цьому визначено терміни для реєстрації ПН та РК  за період лютий-травень 2022:

  • до 15 липня слід зареєструвати всі податкові накладні та розрахунки коригування до ПН за період лютий-травень 2022;
  • накладні за червень реєструються у стандартні терміни.

Проте зараз платники ПДВ, які починають реєструвати податкові накладні, мають проблему з недостатнім реєстраційним лімітом.

Ліміт реєстрації ПН та РК 2022

Ліміт реєстрації податкових накладних обраховується за наступною формулою:

∑ Накл = ∑НаклОтр + ∑Митн + ∑ПопРах + ∑Овердрафт – ∑НаклВид – ∑Відшкод – ∑Перевищ

Встановлено, що платник податку на додану вартість може реєструвати ПН та РК в Єдиному реєстрі на суму податку (∑ Накл), визначеною за вищенаведеною формулою. При цьому показники цієї формули слід обраховувати наростаючим підсумком від дати 01.07.2015.

Зверніть увагу: реєстраційний ліміт не є залишком на рахунку ПДВ.

При цьому слід пам’ятати наступне:

  • збільшують суму реєстраційного ліміту показники ∑НаклОтр, ∑Митн і ∑ПопРах;
  • зменшують суму реєстраційного ліміту ∑НаклВид, ∑Відшкод та ∑Перевищ.

Платник ПДВ може побачити свій реєстраційний ліміт та складові формування суми ліміту в приватній частині Електронного кабінету платника податків. 

Не реєструються ПН і РК за лютий-травень 2022?

Наразі у платників ПДВ при реєстрації ПН та РК виникають проблеми через перерву в роботу єдиного реєстру податкових накладних. Тобто  зареєструвати ПН і РК фактично не було змоги, проте за формулою продовжувалося нарахування сум. Значна частина платників ПДВ, які вже подали декларації з податку на додану вартість за лютий-квітень 2022, наразі мають справу з від’ємним лімітом реєстрації. 

Переважно, мінус реєстраційного ліміту виник через показник ∑Перевищ. Цей показник з’являється у випадку, коли податкові зобов’язання за деклараціями більші за податкові зобов’язання відповідно до відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних.

Зважаючи на неможливість реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування за періоди березень та квітень 2022, а також кінець лютого,  якщо платник ПДВ подав декларації з ПДВ за ці періоди, сума перейшла у показник ∑Перевищ.

Платники ПДВ, які включали незареєстровані податкові накладні у таблицю 1.1 додатку Д1 декларацій з ПДВ як не зареєстровані, можуть зареєструвати ПН та РК за вказані періоди за рахунок ∑Перевищ. При цьому слід сплатити ПЗ за поданими деклараціями. Надалі податкові накладні направляються на реєстрацію.

Наразі цей спосіб не є стовідсотковим вирішенням, адже виникають також проблеми і з  реєстрацією податкових накладних за рахунок ∑Перевищ. При цьому слід враховувати, що навіть у випадку, якщо Пн та РК будуть зареєстровані за рахунок ∑Перевищ, проблеми з реєстраційним лімітом не зникнуть. Адже реєстрація податкових накладних зменшить показник ∑Перевищ та збільшить на таку ж суму показник ∑НаклВид, що також зменшує ліміт реєстрації ПН та РК.

Тобто мінусовий ліміт реєстрації ПН та РК у платника ПДВ буде залишатися до того часу, доки не буде перекритий за рахунок вхідних податкових накладних від покупців за періоди лютий-травень 2022. У випадку, якщо платник ПДВ ще не подав декларації з ПДВ за періоди лютий-квітень 2022 року, було би простіше  зареєструвати наявні податкові накладні в ЄРПН, а декларації подавати вже після їх реєстрації.

Позиція податківців з приводу реєстраційного ліміту

Інформаційно-довідковий департамент ДПС ще у квітні повідомляв, що при поданні платниками звітності з податку на додану вартість, де відображені податкові зобов’язання, визначені на підставі наявних у платника первинних/розрахункових документів, та не підтверджені ПН та РК, зареєстрованими в ЄРПН, у таких платників ПДВ у  системі електронного адміністрування ПДВ буде формуватися показник ∑Перевищ та буде зменшуватися ліміт реєстрації в СЕА ПДВ.

У своєму повідомленні податківці зазначили, що платники ПДВ зможуть реєструвати податкові накладні та розрахунки коригування в Єдиному реєстрі навіть при від’ємному значенні реєстраційного ліміту за умови сплати нарахованих податкових зобов’язань по податковій декларації за лютий-квітень 2022 за рахунок «другого реєстраційного ліміту», обчисленого згідно з пунктом 200 примітки 1.9 статті  200 прим.1 Податкового кодексу України.

Інші новини для вас

Читайте також інші актуальні матеріали:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
марія оласюк
17.06.2022

Контрагент з травня 2022р. не є платником ПДВ. Що робити з ПН за період лютий-квітень 2022р. (система не приймає ПН з ПДВ)? Видає помилку: документ не може бути прийнятий. Реєстрація ПДВ продавця призупинена 02.05.2022р. в зв’язку з перебуванням на спрощеній системі оподаткування ІІІ групи зі ставкою 2%.

Корисні статті