logo

Нові форми декларації з єдиного податку 2022 — проєкт наказу

Поділитись

З’явився проєкт наказу від Мінфіну щодо оновлення податкових декларацій для фізосіб та юросіб на спрощеній системі. Зокрема, пропонується доповнити такі декларації додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

Проєкт наказу про нові форми декларацій єдиного податку — що відомо

На офіційному порталі Міністерства фінансів України оприлюднено текст проєкту наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578». Зазначається, що зміни вносяться у зв’язку з набуттям чинності законом №1914 про податкову реформу та необхідністю внесення відповідних змін до законодавства. Зокрема, зміни до форми податкової декларації вносяться через нову редакцію статті 297-1 про визначення мінімального податкового зобов’язання платників ЄП.

Хто подає  додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання 2022

Відповідно до положень цієї статті зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий звітний рік наступні платники ЄП:

  • власники, орендарі, користувачі на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь;
  • голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством.

Новий проєкт наказу від Мінфіну вносить до наказу від 19 червня 2015 року № 578 відповідні зміни щодо оновлення форми та розрахунку загального мінімального податкового зобов’язання. Порядок розрахунку зазначеного зобов’язання для кожної групи платників єдиного податку встановлений у статті 297-1 Податкового Кодексу України «Особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку».

Відповідно до статті 297-1 Податкового Кодексу, у такому додатку будуть зазначатися наступні дані:

  1. кадастрові номери земельних ділянок, що використовуються платниками ЄП для підприємницької діяльності, та для яких визначається мінімальне податкове зобов’язання, їх нормативна грошова оцінка та площа таких земельних ділянок;
  2. сума загального мінімального податкового зобов’язання, сума мінімального податкового зобов’язання щодо кожної земельної ділянки;
  3. загальна сума сплачених платником єдиного податку податків, зборів, платежів, пов’язаних з:
    • виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції;
    • та/або з власністю та/або користуванням — орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням — земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, та визначених відповідно до пунктів 297-1-.2, 297-1.3, 297-1.4 або 297-1.5 статті 297-1 ПКУ витрат на оренду земельних ділянок упродовж податкового звітного року;
  4. різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Як зміниться декларація для платників єдиного податку 2022?

Зазначимо, що відповідно до статті 297-1 додаток з розрахунком мінімального податкового зобов’язання повинні подавати:

  • ФОП 2 групи єдиного податку;
  • ФОП та юросіб 3 групи єдиного податку;
  • юросіб та ФОП 4 групи єдиного податку.

Оновлені форми декларацій можна переглянути нижче:

 Коли звітуємо за новою формою декларації платника єдиного податку?

Передбачено, що у випадку прийняття проєкту наказу наказ Мінфіну вступає в дію з дати офіційної публікації.

Нагадаємо, що відповідно до положень Податкового Кодексу України звітування за новими формами відбувається за наступний період за періодом оприлюднення оновлених форм. Така норма встановлена пунктом 46.6 Податкового Кодексу.

Таким чином, у разі прийняття цього наказу протягом 1 кварталу 2022 року, подавати нові форми будемо наступним чином:

  • 2 та 4 група платників єдиного податку — з 2023 року;
  • 3 група платників єдиного податку — з 2 кварталу 2022 року.

Чекаємо на роз’яснення від Державної податкової служби з цього приводу.

зверніть увагу Актуальні новини для вас

Читайте також наші останні матеріали:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті