logo

Орендарі, що працюють в червоних зонах, можуть не сплачувати оренду?

Поділитись

Оскільки багато бізнесів підпали під обмеження червоного рівня карантину та не можуть отримувати дохід, підприємці цікавляться про можливість послаблень та відтермінувань щодо сплати оренди. Розбираємо, хто і за яких умов не платить орендну плату в червоній зоні карантину.

Зі зростанням кількості областей, що належать до червоної зони карантину, все більше підприємств недоотримують прибуток. Постановою Уряду №1236 визначено наступний перелік підприємств, робота яких дозволена:

  • аптеки;
  • магазини, які продають продукти харчування, засоби гігієни, побутову хімію, друковані ЗМІ, засоби захисту рослин та насіння;
  • автозаправні станції;
  • діяльність з надання фінансових, поштових послуг, ремонту транспортних засобів, комп’ютерів, побутових виробів;
  • робота салонів краси за попереднім записом.

Інша торговельна діяльність повинна здійснюватися шляхом адресної доставки замовлень, а заклади громадського харчування працюють на винос або через доставку. Відповідно, ресторанний бізнес, сфера торговельного і побутового обслуговування, спортивні зали та інші заклади розважальної діяльності не можуть приймати відвідувачів та через це не використовують всю орендну площу.

За яких умов можна не платити за оренду в червоній зоні карантину?

4.12.2020 прийнято Закон №1071-IX, що передбачає зміни до розділу II Прикінцевих положень Закону України №530-IX на користь підприємств, постраждалих від карантинних обмежень.

Згідно з цим законом, якщо діяльність бізнесу була заборонена у зв’язку з карантинними обмеженнями, такому бізнесу не нараховується орендна плата за договорами оренди державного або комунального майна.

У випадку, якщо договір орендної плати укладений із суб’єктом приватної власності, обсяги і терміни сплати орендної плати залежать від орендодавця.

Звісно, у законодавстві є певні шляхи для вирішення цього питання, наприклад, Закон України №530-IX офіційно визнає карантинні обмеження форс-мажором. Проте навіть у такому випадку немає автоматичного звільнення підприємця від сплати орендної плати, врегулювання цього питання залишається на розсуд сторін, отже, його потрібно врегулювати з орендонадавачем.

Який порядок дій у такому разі?

  1. У випадку, якщо вашому підприємству заборонено працювати у зв’язку з карантинними обмеженнями, необхідно зробити наказ про (тимчасове) зупинення діяльності на період карантину.
  2. У договорі оренди потрібно переглянути розділ, де зазначені форс-мажорні обставини та порядок виконання зобов’язань у разі їхнього виникнення. За необхідності можна подати заяву до Торгово-промислової палати України для отримання сертифікату про форс-мажорні обставини.
  3. Далі слід відправити орендодавцю лист, де повідомити про неможливість використання орендованого приміщення через те, що ваша діяльність обмежена чи заборонена у зв’язку з карантином Постановою №1236, в якій прописані види обмеженої чи забороненої діяльності під час «червоного» рівня епідемічної небезпеки та Законом №540-IX, за яким з моменту встановлення карантину і до його завершення орендар може бути звільнений від плати за користування майном.

Юристи радять по завершенню домовленостей з орендодавцем закріпити узгоджені домовленості з в письмовій формі та не забувати, що орендодавець теж веде бізнес під-час карантинних обмежень, тож не є можливим звільнення від всіх платежів, пов’язаних з орендою приміщення, наприклад сплати комунальних послуг.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті