logo

Перевірки з дотримання норм праці згідно Закону №1320-IX

Поділитись

З органів місцевого самоврядування знято повноваження складати протоколи за порушення норм праці бізнесом — новий Закон № 1320-IX. Основні зміни розглядаємо у цій статті.

27 квітня набув чинності Закон № 1320-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання», що був ухвалений урядом 4.03.2021 та опублікований у “Голосі України” №57 від 27.03.2021.

Основні зміни, внесені Законом № 1320-IX:

Закон № 1320-IX дозволяє органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах та організаціях комунальної власності відповідних територіальних громад. Передбачається, що стосовно інших роботодавців органи місцевого самоврядування можуть лише ініціювати перевірку.

Органи місцевого самоврядування можуть ініціювати перевірку шляхом подання посадовими особами звернення з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади:

  • на підприємствах, в установах та організаціях, що не перебувають у комунальній власності;
  • стосовно фізичних осіб – підприємців, які використовують працю найманих працівників.

Згідно з текстом закону, виконавчі органи міських рад та об’єднаних територіальних громад позбавляються права складати протоколи про адмінправопорушення за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Водночас, Закон № 1320-IX вносить зміни до статті 11 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності та зобов’язує суб’єктів господарювання не створювати перешкоди органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні ними заходів державного нагляду (контролю), за умови що зазначені заходи здійснюються такими особами відповідно до вимог закону.

Раніше відповідальність роботодавців за недопущення до перевірки або “створення перешкод” при проведенні перевірки передбачалась ст. 265 Кодексом законів про працю, натомість новий закон вносить до Кодексу України про адміністративні правопорушення визначення:

створення перешкод органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) – це невиконання законних вимог посадових осіб органу державного нагляду (контролю) або недопущення посадових осіб цього органу до здійснення заходів державного нагляду (контролю), підстави яких визначені законом.

Проте відтепер, у разі складення перевіряльниками акту на “створення суб’єктом господарювання перешкод органу державного нагляду (контролю) чи його посадовим особам при здійсненні заходів державного нагляду (контролю)”, в такому акті перевіряльникам доведеться обов’язково зазначити опис дій чи бездіяльності, що призвели до створення таких перешкод, з посиланнями на відповідні норми закону.

Невиконання вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що проводить перевірку або недопущення до здійснення заходів державного нагляду (контролю) тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зверніть увагу: центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, його територіальні органи звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті