logo

Підстави невизнання ДПС квитанції №2 під час подачі звітності

Поділитись

Зверніть увагу! Податківці інформують, що квитанція №2 означає, що податкова декларація  надійшла на сервер податкової, але не означає, що вона буде обов’язково врахована.

Державна податкова служба України інформує, що навіть після отримання платником податків квитанції №2 з повідомленням при прийняття декларації, податківці можуть відправити платнику відмову щодо врахування поданої податкової декларації.

Прийняття податкової декларації ДПС та правові положення

Контролюючий орган зобов’язаний проводити приймання податкової декларації платника податків, згідно з  згідно з пунктом 49.8 Податкового Кодексу України.

Визначено, що під час прийому податкової декларації платника податків уповноважена посадова особа органу контролю, де знаходиться на обліку платник податків, повиннна провести перевірку заповнення обов’язкових реквізитів, що наведені у підпунктах  48.3 та 48.4 ПКУ, а також перевірити справжність таких реквізитів.

Розглянемо, коли подана платником податків податкова декларація буде рахуватися прийнятою. Абзац другий пункту 49.9 Податкового Кодексу передбачає, що у разі відповідності вимогам статей  48 та 49 ПКУ, податкова декларація буде вважатися прийнятою.

Для такого прийняття передбачено наступні умови:

  • у випадку, коли:
    • є відмітка чи штамп органу контролю, що отримав таку податкову декларацію, із зазначенням дати її отримання, наявні на всіх аркушах податкової декларації, а також, на вимогу платника податків, на копії такої декларації;
    • є квитанція про прийняття податкової декларації у випадку, коли зазначена декларація була подана з використанням засобів електронного зв’язку;
    • є поштове повідомлення з позначкою стосовно вручення декларації органу  контролю, для випадків, коли подання податкової декларації здійснюється за допомогою пошти. Такі положення передбачені підпунктами 49.9.1 Податкового Кодексу;
  • у випадку, якщо орган контролю, дотримуючись положень, визначених у пункті 49.11 ПКУ не надсилає платнику податків повідомлення щодо відмови прийняття податкової декларації у встановлений статтею 49 термін.

Друга квитанція та прийняття звітності податковою

Податківці вже неодноразово звертали увагу платників податків, що квитанцію №2 слід вважати лише інформуванням платника щодо отримання або неприйняття електронного документа. Зазначена норма наведена в абзаці 2 пункту 9 розділу ІІ Порядку № 557.

Отже, друга квитанція слугує підтвердженням щодо прийняття електронного документа, поданого платником податків, органом контролю, або ж інформуванням щодо неприйняття такого документа.

Важливо: навіть після отримання платником квитанції №2, орган контролю може відправити платнику податків письмове повідомлення щодо відмову у прийнятті його електронних документів.

При цьому в повідомленні повинна бути вказана підстава відмови у прийнятті документів. 

Термін, упродовж якого платник може отримати повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації, складає 5 робочих днів від дати отримання органом контролю такої декларації в електронному вигляді.

Такі положення наведені у пункті 49.11 Податкового Кодексу. 

Також зазначається, що направити платнику повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації, орган контролю може у випадку, якщо така декларація  заповнена з недотриманням норм підпунктів 48.3 та 48.4 Податкового Кодексу.

Важливі новини для вас

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті