logo

Податковий Кодекс знову зазнає змін. Проєкт Кабміну

Поділитись

Уряд пропонує зміни до Податкового кодексу, що дозволять збільшити щорічні надходження в державний бюджет до 60 млрд грн.

12 травня 2021 на виїзному засіданні Уряд схвалив зміни до ПКУ, що за передбаченням Шмигаля, мають сприяти справедливій конкуренції між бізнесом.

Планується, що цей проєкт ліквідує схеми для ухилу від сплати податків, які виникли в останні роки, усуваючи проблемні місця в Податковому кодексі, через які великий бізнес міг не сплачувати податки.

Окремо наголошується, що прийнятий законопроєкт не підвищить загальнодержавні податки для фізичних осіб-підприємців або малого та середнього бізнесу. 

Очікувані результати від прийнятого проєкту змін до ПКУ

Приведення абсолютних значень розмірів ставок податків у відповідність до фактивчного рівня макропоказників

  • Застосування індексу споживних цін (2020 рік — 105%) до ставок акцизного податку на алкогольні напої та окремих ставок екологічного податку, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом, а також індексу цін виробників промислової продукції (2020 рік — 114, 5%) до ставок рентної плати за спеціальне використання води та лісових ресурсів, які визначені в абсолютних значеннях.

Протидія “скруткам”, неповерненню валютної виручки та боротьба з необлікованим використанням землі, а також тіньовим обігом сільськогосподарської продукції.

  • Обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для посередників з продажу споживчих товарів.
  • Відшкодування ПДВ при експорті с/г товарів товарних груп 1-24 згідно з УКТ ЗЕД лише після надходження валютної виручки.
  • Запровадження мінімального податкового зобов’язання з 1 гектара товарних с/г земель (4,5% нормативно-грошової оцінки землі).

Підвищення ефективності справляння рентних платежів з видобування корисних копалин та акцизного податку.

  • Руйнування схеми ухилення від сплати акцизного податку з тютюнових виробів через унеможливлення накопичення перед підвищенням ставок економічно невиправданих обсягів товарних запасів.
  • Руйнування схеми ухилення від сплати рентної плати за видобування корисних копалин шляхом унеможливлення заниження платником вартості таких копалин, що є базою оподаткування рентною платою.
  • Перенесення на виробників та імпортерів сплати 5% акцизного податку з максимальної роздрібної ціни тютюнових виробів.
  • Включення до переліку підстав для проведення перевірок факту отримання інформації про порушення законодавства щодо обігу пального.

Підвищення повноти сплати податків та ефективності адміністрування податкового боргу

  • Забезпечення джерела погашення податкового боргу (адмінарешт) протягом адміністративного або судового оскарження причини виникнення такого боргу.
  • Обмеження на підставі рішення суду права виїзду за кордон керівника підприємства-боржника до повного погашення податкового боргу.
  • Стягнення без звернення до суду податкового боргу, що виник у результаті несплати самостійно задекларованих платником сум податкових зобов’язань.
  • Запровадження оподаткування земельних ділянок, які фактично використовуються без належного оформлення права власності або права на користування ними.
Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті