logo

Урядовий проект про зменшення кадрових документів для роботодавців

Поділитись

Уряд підтримав законопроект, що передбачає зменшення кількості обов’язкових кадрових документів та спрощує укладення строкового трудового договору.

На засіданні 14 квітня 2021 рішенням Уряду підтримано проєкт закону про дерегуляцію трудових відносин. Передбачається, що запропонований законопроєкт допоможе модернізувати та лібералізувати трудове законодавство України, що сприятиме покращенню його дотримання.

На думку заступника міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігора Дядюри, зазначений проєкт допоможе позбутися радянської бюрократизації, знизить навантаження на бізнес та сприятиме легалізації праці найманих працівників, а крім того, дозволить привести українське законодавство у питанні праці в більшу відповідність сучасним реаліям ведення бізнесу.

Законопроєкт пропонує наступні зміни:

  • зменшення кількості обов’язкових кадрових документів;
  • зміна механізму участі профспілок при розірванні трудового договору;
  • осучаснення питання матеріальної відповідальності;
  • спрощення процедури укладення строкового трудового договору;
  • визначення порядку надання роботодавцем інформації про умови трудового договору.

Документ визначає перелік підстав, за наявності яких укладається строковий трудовий договір.

Крім того, скасовується необхідність складення роботодавцем правил внутрішнього трудового розпорядку, графіків змінності та відпусток. Це пояснюється тим, що роботодавці витрачають значну кількість фінансових ресурсів та часу для забезпечення ведення такої документації, хоча вона зазвичай залишається виключно формальною. Планується скасувати обов’язок оформлення цих документів, залишивши це питання на розсуд роботодавця. Режим та тривалість роботи, а також питання надання відпусток буде достатньо зафіксувати за домовленістю сторін у трудовому договорі, укладеному у письмовій формі.

Розробники законопроєкту вважають, що реалізація цього проєкту сприятиме спрощенню ведення бізнесу, стимулюватиме роботодавців до легального оформлення трудових відносин та створить передумови для ефективного дотримання законодавства про працю.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті