logo

Заповнення Додатку 2 до декларації з ПДВ

Поділитись

Податківці на ресурсі ЗІР роз’яснили, в якому порядку заповнюється додаток 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» до податкової декларації з ПДВ.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджено наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (далі – Порядок № 21). У складі податкової декларації з ПДВ подаються передбачені Порядком № 21 додатки (п. 9 розд. ІІІ Порядку № 21).

Додаток 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» (далі – додаток 2) подається при заповненні рядка 21 Декларації.  

Особливості заповнення Додатку 2

Порядок не встановлює хронології для відображення від’ємного значення ПДВ в додатку 2 до Декларації. Натомість податківці радять застосовувати принцип хронології формування від’ємного значення, тобто податкові зобов’язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення – від найдавнішого до найновішого. Застосовування цього принципу носить рекомендаційний характер.

При заповненні додатка 2 до Декларації платники податку можуть самостійно визначати послідовність відображення від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, в розрізі періодів його виникнення.

Заповнюючи таблицю 1 додатка 2 до Декларації, необхідно врахувати значення рядка 21 (сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду) Декларації.

Заповнювати графи таблиці 1 додатка 2 до Декларації варто у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення, відображеного у графі 4 (сума усього) таблиці 1 додатка 2 до Декларації починаючи від звітного періоду,  найближчого до дати подання декларації (найбільш новий звітний період) та закінчуючи найдавнішим звітним періодом.

Звітний (податковий період), у якому виникла сума від’ємного значення ПДВ, вказується у графах 2 та 3 таблиці 1 додатка 2 у такому форматі:

  • дві цифри місяця (наприклад – 01, 02, 03 тощо);
  • чотири цифри року (наприклад – 2021 тощо).

У випадку формування від’ємного значення на підставі податкового повідомлення-рішення, яким збільшено залишок від’ємного значення, в графі 2 таблиці 1 додатка 2 до Декларації зазначається місяць та рік складення податкового повідомлення-рішення.

Значення рядка «Усього» графи 4 додатка 2 до Декларації повинно відповідати сумарному значенню рядка 21 Декларації та залишку суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 01 липня 2015 року, на яку було збільшено значення реєстраційної суми та суму від’ємного значення, сформовану за результатами звітного (податкового) періоду за липень 2015 року/III квартал 2015 року.

Коли подавати податкову декларацію за новою формою?

Нагадаємо, що подання податкової декларації з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131, вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року.

Граничний термін подання податкової декларації з ПДВ за новою формою 20.04.2021.

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом № 131, подається починаючи з 01.04.2021.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті