logo

7 питань про електронні лікарняні — відповіді ФСС

Поділитись

Фахівці Фонду соціального страхування розповіли про основні визначення щодо електронних лікарняних та паперового листка непрацездатності, а також проконсультували, як роботодавцю дізнатися про лікарняний працівника.

Як працює медичний висновок щодо тимчасової непрацездатності?

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність є документом в електронному вигляді, сформованим на основі записів у електронній системі охорони здоров’я, де вказується висновок лікаря, зроблений на підставі медичної експертизи щодо тимчасової втрати працездатності. Медичний висновок затверджує тимчасову непрацездатність працівника, а також слугує підставою для формування електронного лікарняного.

Як працює Електронний кабінет роботодавця і як знайти там дані щодо лікарняних працівників?

Через Електронний кабінет страхувальники мають можливість переглядати відомості стосовно електронних лікарняних, що відкриті для їхніх працівників. Електронний кабінет функціонує на базі вебпорталу е-послуг ПФУ.

Щоби роботодавець міг отримати відомості про е-лікарняний працівника, потрібно авторизуватися на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою електронного підпису та відкрити електронний реєстр листків непрацездатності, у якому буде доступна інформація стосовно лікарняних листів працівників. Також за допомогою електронного кабінету роботодавця можна отримати наступні дані: 

  • дані щодо видачі електронного ЛН;
  • розмір заробітної плати для здійснення розрахунків виплат за лікарняними листами.

Для здійснення реєстрації в електронному кабінеті роботодавця на порталі послуг Пенсійного фонду перегляньте інструкцію за посиланням.

Які можливості отримує роботодавець при реєстрації в Електронному кабінеті роботодавця?

Зареєстровані страхувальники зможуть:

  • переглядати інформацію щодо трудової діяльності;
  • переглядати звітні дані страхувальника;
  • здійснювати запис на прийом;
  • подавати запит на підготовку паперових документів;
  • надсилати звернення, запитання, пропозиції, подавати клопотання тощо;
  • отримувати інформацію щодо  страхувальника з Єдиного реєстру страхувальників;
  • переглядати звернення до органів Пенсійного фонду;
  • подавати запит на отримання електронних документів;
  • отримувати відомості з Електронного реєстру листків непрацездатності.
  • переглядати всі записи стосовно тимчасової втрати працездатності працівників роботодавця, що зареєстровані в Електронному реєстрі  ЛН на підставі відповідних медичних висновків.

Чи повинен працівник роздруковувати електронний лікарняний та приносити його роботодавцю?

Із переходом на електронні лікарняні листки працівникам не потрібно подавати роботодавцям документів, що підтверджують непрацездатність, у паперовій формі. Медичні висновки, на підставі яких відбувається формування ЛН, доступні одразу після їх створення у системі, отже працівник має право повідомити про такий медвисновок своєму роботодавцю будь-яким доступним та зручним способом.

Електронні лікарняні листи у системі міститимуть усі потрібні дані, та будуть доступними для вас. роботодавця через електронний кабінет роботодавця і лікаря через систему охорони здоров’я.

Фахівці ФСС радять роботодавцям для вирішення питань щодо користування електронним реєстром листків непрацездатності чи кабінетом страхувальника звертатися за телефонами для консультацій:

  • про Електронний кабінет страхувальника — гаряча лінія ПФУ 0-800-503-753;
  • про оплату е-лікарняних — гаряча лінія ФСС 0-800-501-892.

Як працівнику повідомити роботодавця про відкритий електронний лікарняний?

Від моменту формування лікуючим лікарем працівника медичного висновку щодо встановлення тимчасової непрацездатності відповідні дані доступні в електронному кабінеті страхувальника. Працівник може повідомити свого роботодавця у зручний спосіб, а роботодавець відповідно може переглянути листок непрацездатності в електронному реєстрі.  

Як працюють паперові лікарняні листки у 2021?

До кінця серпня 2021 року триває перехідний період, передбачений за запровадження системи електронних лікарняних. Положення перехідного періоду встановлюють, що протягом червня-серпня 2021 громадяни можуть отримувати листки непрацездатності у паперовій чи електронній формах. На час дії перехідного періоду обидві форми слід вважати належним підтвердженням факту непрацездатності працівника та підставою для проведення належних страхових виплат.

На 01 вересня 2021 року запланований перехід закладів охорони здоров’я на електронне формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність. передбачається, що ЛН, видані до 01.09.2021 в паперовій формі, слід продовжувати також у паперовій формі до відновлення працездатності працівника чи встановлення інвалідності.

Чи є паперовий ЛН підтвердженням тимчасової втрати працездатності особи?

Протягом періоду з 10 червня до кінця серпня 2021 обидві форми листків непрацездатності є чинними та вважаються належним підтвердженням непрацездатності,  також є підставою для здійснення виплат. Від 1 вересня 2021 чинними будуть лише електронні лікарняні, крім випадків подовження тих лікарняних, що вже були видані у паперовій формі.

Зауважте, що за одним випадком тимчасової непрацездатності листок непрацездатності слід вести у тому вигляді, у якому він був відкритий, до закриття такого випадку. Відповідно, ЛН у паперовому вигляді необхідно продовжувати у паперовому вигляді навіть у випадку зімни лікаря чи переходу на електронні медичні висновки  протягом тривалості одного випадку непрацездатності до його закриття чи встановлення інвалідності.

У випадку встановлення непрацездатності пацієнту з відкритим паперовим лікарняним за новим випадком непрацездатності слід відкрити ЛН в електронному вигляді (під час перехідного терміну — за технічної можливості). Якщо під час дії перехідної моделі лікар чи медзаклад, до якого звернувся пацієнт, не має технічної можливості створювати медичні висновки в електронній формі, до 01.09.2021 слід відкривати паперовий листок непрацездатності. У випадку звернення для долікування, консультації тощо особи з наявним медичним висновком до іншого лікаря, що не має технічної можливості для формування медвисновків, слід відкрити ЛН у паперовому вигляді, як новий випадок непрацездатності. 

 

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Валентина
23.08.2021

Як дізнатися, електронний лікарняний, продовжений чи первинний?

Городецька Ольга
02.09.2021

У цій публікації є відповідь на Ваше запитання: https://sys2biz.com.ua/news/e-likarnyanyj-ye-pervynnym-chy-prodovzhennyam-yak-robotodavtsyu-tse-zyasuvaty/

Людмила
21.09.2021

Як дізнатися, електронний лікарняний, продовжений чи первинний?

Юрий
24.09.2021

Чи повинен співробітник мнс предоставляти форму 027/о після закриття електронного лікарняного?

Діана
26.10.2021

Якщо первинний ЛН відкритий у паперовому вигляді, а продовження - в електронному (і лікар вже по термінам не може відкрити паперовий), то чи є взагалі спосіб або можливість заплатити роботодавцю даний ЛН на продовження у електронному вигляді? Можливо є якийсь зразок листа у даний заклад, де оформили електронний лікарняний, щоб все ж таки працівнику було нараховано Е-лікарняний?

Корисні статті