logo

Моніторинг контрольованих операцій з боку ДПС тепер здійснюється по-новому

Поділитись

11.06.2021 набув чинності Наказ, яким внесено зміни до Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій та Порядку опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансферного ціноутворення. Що змінилося — розглядаємо у цій статті.

Наказ Міністерства фінансів України від 17.03.2021 р. №158 офіційно оприлюднений, а отже, набрав чинності з 11 червня. Цей наказ вносить зміни до:

  • Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій;
  • та Порядку опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань ТЦУ.

Як зміниться моніторинг контрольованих операцій

Додано нову ціль моніторингу, а саме — контроль своєчасності й повноти подання  глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу), звітів у розрізі країн міжнародної групи компаній, повідомлень про участь у міжнародній групі компаній, додаткової інформації та/або обґрунтування, що подає платник податків  на запит  ДПС.

Зазнали змін також і правила проведення моніторингу. Відповідно до внесених змін моніторинг здійснюватиметься через:

  • аналіз звітів, документації, майстер-файлу, повідомлень, звітів у розрізі країн, додаткової інформації та/або обґрунтувань, що подають платники податку на запит податкової;
  • аналіз податкової інформації, що отримана згідно зі статтею 73 глави 7 розділу II ПКУ;
  • аналіз будь-яких інформаційних джерел, відкриті дані з яких дозволяють отримати відомості про зіставні операції та осіб.

Порядок первинного аналізу інформації стосовно здійснених контрольованих операцій загалом залишено без змін, проте Наказом уточнено, що буде здійснюватись не лише порівняння цін, а також оцінка показників рентабельності.  Встановлено що в рамках проведення первинного аналізу контролюючі органи мають право порівнювати ціни контрольованих операцій зі сировинними товарами з котирувальними цінами. Крім того, приділятиметься увага показникам рентабельності платників податків та порівняння їх із середніми показниками по галузі.

Наказ також визначає врахування результатів первинного аналізу інформації про здійснені контрольовані операції податківцями у разі прийняття рішення про направлення платникові податку наступних запитів:

  • про надання документації згідно з підпунктом 39.4.4 ПКУ;
  • про надання майстер-файлу згідно з підпунктом 39.4.7 ПКУ;
  • про надання інформації згідно з підпунктом 39.4.9 ПКУ.

До Розділів ІІІ та IV Порядку додано правила аналізу звітів про контрольовані операції та документації з трансфертного ціноутворення та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній та глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу).

Додано розділ V щодо аналізу звітів у розрізі країн міжнародної групи компаній, що встановлює порядок подання платниками податків – резидентами звітів у розрізі країн та покладає на центральним органом виконавчої влади контроль за повнотою та достовірністю наданої інформації.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті