logo

Несвоєчасно виплачуєте зарплату? Відповідальність та штрафи

Поділитись

Заробітна плата – це винагорода, обчислена у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Терміни виплати зарплати

Заробітна плата виплачується у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Терміни виплати заробітної плати:

  • за першу половину поточного місяця – не пізніше 16-22 числа цього ж місяця;
  • за другу половину місяця – не пізніше 1-7 числа наступного місяця.

Зауважте, період від виплати авансу до виплати заробітної плати не має перевищувати 16 календарних днів.

Адміністративна відповідальність за невчасну виплату зарплати

Стаття 97 Кодексу законів про працю зазначає, що оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку, інші платежі слід здійснювати після виконання зобов’язань щодо оплати праці. За невчасну виплату заробітної  плати роботодавця можуть притягнути до фінансової, адміністративної або кримінальної відповідальності.

За статтею 265 Кодексу законів про працю роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Стаття 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає адміністративну відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати та виплату її не в повному обсязі:

  • від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • за повторне порушення протягом року, або ті самі дії, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, – від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян 1700 – 5100 грн.

Кримінальна відповідальність за невчасну виплату зарплати

Стаття 175 Кримінального кодексу передбачає за безпідставну невиплату зарплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином, відповідальність:

  • у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 грн) або виправних робіт на строк до 2-х років;
  • або позбавлення волі на строк до 2-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У випадку невиплати заробітньої плати через нецільове використання коштів, призначених для її виплати, штрафи складатимуть:

  • від 1000 до 1500  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 – 25500 грн)
  • або обмеження волі на строк до 3-х років;
  • або позбавленням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Роботодавець звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності ним здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

 Відповідно до законодавства керівники  підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадяни-суб’єкти підприємницької діяльності несуть адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті