logo

Опубліковано Закон про так званий податок на Google

Поділитись

З 2 липня набрав чинності закон про обкладення податком на додану вартість Google та інших компаній, які надають електронні послуги та не мають представництва в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про прийняття законопроєкту № 4184, що обкладав податком на додану вартість нерезидентів, які надають електронні послуги на митній території України. Серед іншого, йшлося про такі компанії, що не мають постійного представництва на території України, зокрема Фейсбук, Ґуґл та ряд інших.

Законопроєкт було прийнято, і 1.07.2021 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» від 03.06.2021 р. № 1525-ІХ був оприлюднений в Голосі України (номер 121 від 1 липня).

Терміни набрання чинності Законом №1525

Більшість норм, визначених у Законі № 1525 набуде чинності від дня, наступного за офіційним опублікуванням, тобто 2 липня 2021 року.

Норми щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам застосовуються до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2022 року.

Що визначає закон про податок на Гугл?

Закон встановлює окремий порядок обкладення податком на додану вартість компаній-нерезидентів, що надають електронні послуги особам на території України. Передбачається, що такий крок дозволить збільшити надходження до державного бюджету. Розробники проєкту зазначають, що відповідні норми щодо оподаткування діють також в ряді інших країн, також і Євросоюзу, але в Україні ставка ПДВ для надавачів електронних послуг – нерезидентів буде однією з найвищих, як у Білорусі та Росії.

Відповідно новим правилам, компанії-нерезиденти, що є постачальниками електронних послуг на території України, повинні здійснити реєстрацію платниками податку на додану вартість, якщо сумарний розмір здійснених операцій на рік для них складає понад 1 млн гривень на рік. Для таких компаній передбачено особливу процедуру реєстрації, яка є значно простішою за звичайну. Передбачається, що вони будуть подавати спрощену звітність в електронній формі на вибір українською чи англійською мовами.

 Розмір податку для них складатиме 20% бази оподаткування та буде додаватися до вартості електронних послуг. База оподаткування і сума податку визначаються в іноземній валюті (євро або долар США). Вказане не стосується операцій, що звільнені від оподаткування ПДВ. 

Кого не торкнеться закон про податок на гугл?

Відповідно до тексту закону, передбачені наступні винятки.

  • ПДВ не обкладатимуться компанії, що постачають послуги дистанційного навчання, у разі, якщо надавана ними мережа слугує лише засобом комунікації між викладачем і слухачем.
  • Крім того, звільнено операції з постачання освітніх послуг через доступ до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів в інтернеті для галузей знань та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у випадку, якщо їхнє проведення та надання не потребує участі людини.

Також закон не стосується нерезидентів, які:

  • постачають електронні послуги за посередницькими договорами, у разі якщо у рахунках (квитанціях), наданих замовникам електронних послуг, визначено перелік таких електронних послуг та їхнього фактичного постачальника;
  • здійснюють виключно обробку платежів за електронні послуги і не беруть участі у наданні таких електронних послуг;
  • постачають електронні послуги безпосередньо через своє постійне представництво в Україні.
Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті