logo

Підвищення облікової ставки НБУ до 7,5%

Поділитись

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку на 1 в.п. до 7,5% річних. Передбачається, що цей крок допоможе реалізувати поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цілі 5% вже в першому півріччі 2022 року.

За підсумками березня зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція – до 5,9%. Динаміка показників перевищила прогноз Національного банку України, опублікований в Інфляційному звіті за січень 2021 року. 

Зазначається,  що прискорення інфляції було зумовлене переважно нетривалими чинниками, серед інших, зростанням світових цін на продовольство та енергоносії. Внаслідок суттєвого здорожчання товарів щоденного вжитку, інфляційні очікування залишаються підвищеними.

Виходячи з наявної ситуації, з огляду на відновлення світової економіки та посилення інфляційного тиску, Національним банком України було переглянуто прогноз інфляції з 7% до 8% у 2021 році.

Разом з тим НБУ прогнозує повернення інфляції до цілі 5% у першому півріччі 2022 року, а також наступну стабілізацію її на зазначеному рівні. 

Експерти прогнозують, що надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту від низької бази порівняння для окремих товарів, а також підвищення облікової ставки Національним банком України дозволять поступово розвернути інфляційну динаміку. Прогнозується, що восени інфляція почне знижуватися та повернеться до цільового діапазону 5% у першому півріччі 2022 року, де залишатиметься надалі.

Передбачається, що поточний рахунок платіжного балансу в 2021 році буде зведений з незначним дефіцитом, який відчутно розшириться у 2022‒2023 роках через зростання внутрішнього попиту та менш сприятливі умови торгівлі. Крім того, НБУ очікує, що поточний рахунок у 2021 році повернеться до незначного дефіциту (0,8% ВВП) через зростання внутрішнього попиту та поступове відновлення міжнародного туризму. У 2022‒2023 роках дефіцит поточного рахунку суттєво розшириться передусім через менш сприятливі умови торгівлі для експортерів аграрної та металургійної продукції й очікуване зниження доходів від транзиту газу. На це впливатиме також подальше зростання споживчого та інвестиційного імпорту в умовах повноцінного відновлення від кризи, спричиненої поширенням вірусу та карантинними обмеженнями, світової та української економіки.

Також НБУ наводить інші актуальні ризики, такі як:

  • ескалація військового конфлікту на сході країни та її кордонах;
  • волатильність на глобальних ринках капіталу;
  • різке погіршення умов торгівлі. 

Відповідно, зважаючи на наявний баланс ризиків та посилення фундаментального інфляційного тиску впродовж останніх місяців, Правління Національного банку України прийняло рішення підвищити облікову ставку до 7,5%.

Прогноз Національного банку України передбачає збереження облікової ставки на рівні 7,5% до кінця року. Виходячи з поточної інфляційної динаміки, такого кроку повинно бути достатньо для приведення інфляції до цільового діапазону в І півріччі 2022 року. Одночасно існує ймовірність, що більш відчутне зростання фундаментального інфляційного тиску, ніж наразі прогнозується, а також погіршення інфляційних очікувань вимагатимуть наступного посилення монетарної політики.

НБУ готовий надалі продовжувати цикл підвищення облікової ставки до рівня, який забезпечить повернення інфляції до цілі 5% у першому півріччі 2022 року.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті