logo

Помилки у деклараціях за І – ІІІ квартали 2020 — чи буде пеня?

Поділитись

Податківці інформують про дії платника податків у випадку виявлення заниження податкових зобов’язань у минулих періодах.

У випадку, якщо платник податків самостійно виявив заниження податкового зобов’язання у минулих податкових періодах, він повинен:

  • подати уточнюючий розрахунок, а також сплатити суму недоплати і штраф, що складатиме 3% від недоплати;
  • відобразити суму недоплати у складі декларації з відповідного податку.  Декларацію у цьому випадку слід подати за податковий період, що наступний за періодом, виявлення заниження податкового зобов’язання. Суму потрібно збільшити на суму 5% штрафу від суми недоплати, а також відповідно збільшити загальну суму грошового зобов’язання з цього податку.

Такі дії платника можливі, крім випадків, встановлених пунктом 50.2  Податкового кодексу.

Як відбувається нарахування пені

Нарахування пені визначається відповідно до підпункту 129.1.3 Податкового Кодексу та починається при нарахуванні суми грошового зобов’язання, що встановлене платником податків або податковим агентом, серед іншого у випадку внесення уточнень до податкової звітності у зв’язку з виявлення помилок платником, тобто після 90 календарних днів від останнього дня граничного строку сплати грошового зобов’язання.

Нарахування пені завершується у дату надходження коштів на рахунок відповідного органу, крім винятків, встановлених у підпункті 129.3.1 Податкового Кодексу.

У разі, якщо нарахування пені на суми грошового зобов’язання відбувається у випадках, визначених підпунктом 129.1.3 Податкового Кодексу,  нарахування пені відбувається з 91 календарного дня з останнього терміну сплати, і нараховується за кожен день включно з днем погашення в розмірі 100 % річних актуальної облікової ставки НБУ. Це встановлено абзацом третім пункту 129.4 ПКУ.

Нарахування пені під час карантину

Одночасно нагадаємо, що під час дії карантину на всій території України (станом на 27.07 карантин встановлено до 31 серпня), від 1 березня 2020 року до закінчення карантину для запобігання поширенню COVID-19 штрафи за порушення податкового законодавства не накладаються.

Про це зазначено у пункті 52 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ. 

Винятки, при яких застосовуються штрафи за порушення податкового законодавства в період карантину:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення вимог законодавства в частині:
    • обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
    • цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;
    • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;
  • здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;
  • порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Зверніть увагу, що за період від 1.03.2020 до кінця встановленого карантину на території України пеня не нараховується. Пеню, що була нарахована протягом цього часу, потрібно списати.

Проте у випадку самостійного виправлення помилок у податкових деклараціях з ПДВ, акцизу чи ренти за звітні (податкові) періоди, які припадають на період карантину у зв’язку з COVID-19, платник податку зобов’язаний нарахувати  відповідні фінансові санкції згідно з пунктом 50.1 Податкового Кодексу.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті