logo

Програмний РРО та електронні чеки для онлайн бізнесу

Поділитись

Відповідно до законодавства ФОП 2-4 груп планується перевести на обов’язкове застосування РРО/ПРРО. І незважаючи на те, що воєнний стан відстрочив цей перехід, сумнівів у тому, що Мінекономіки відмовиться від курсу на «примусову фіскалізацію» немає. Які нюанси застосування РРО/ПРРО для магазинів, що працюють в інтернеті, розглядаємо тут.

Веб-торгівля давно і міцно увійшла до нашого життя. Замовляти товари та послуги на великих торгових веб-майданчиках, магазинах в інтернеті, Інстаграм, Фейсбук, Ютюб і навіть Тік-ток – вже далеко не екзотика. І податкове законодавство реформується, щоб чітко визначити правила фіскалізації у цій галузі. 

Тільки фіскалізований чек доводить передачу покупки від продавця покупцю у точці здійснення розрахунків (ч. 3 ст. 13 Закону «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 р. №675). А значить віртуальний магазин, як і торгова точка офлайн, зобов’язується видати документ, що доводить факт отримання грошей та угоди. Відповідно до закону покупку та розрахункову операцію доводить лише чек. У процесі формування інформація передається через API на сервер податкової служби.

Допустимо, щоб продавець видав квитанцію або інший документ, але він не прирівнюється до розрахункових документів, а лише свідчить про факт здійснення платежу, а не факт передачі товару або надання послуги. 

Хто звільнений від застосування РРО (ПРРО)

Застосування РРО, як умова для ведення бізнесу «в білу» з 1.01.22 стало обов’язковим для ФОП 2-4 груп на єдиному податку без застережень за видами діяльності. Підприємці – власники магазинів в інтернеті підпадають під це правило.   

Від РРО звільнені ФОП 1 групи на спрощеній системі оподаткування. Вони повинні передавати відомості по продажах на сервер ДПС по API. Це підприємці, які працюють самостійно, без найманих робітників. Умова: вони торгують у роздріб та за готівковий розрахунок на ринках, а їхній дохід не перевищує 300 тис. грн. на рік. 

РРО доведеться використовувати ФОП 1 групи, якщо ФОП реалізує:

  • Технічно складні товари чи гарантійну техніку.
  • Ліки та предмети медичного призначення 
  • Ювелірну продукцію та вироби з дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння. 

Інтернет-магазини повинні впровадити програмні РРО, якщо:

  • Практикується готівковий розрахунок. Важливо знати, що законодавство прирівнює до готівки наявні системи онлайн-оплати: LiqPay, Приват24, Portmone, WayForPay та інші сервіси. 
  • Перерахування йдуть за схемою: картка покупця – картка ФОП. 
  • У роботі практикується доставка кур’єром. Усі послуги кур’єрської доставки повинні застосовувати ПРРО. 

Торгівля через інтернет звільнена від програмних РРО  якщо:

  • Підприємства ведуть роботу з безготівкового нарахування — з розрахункового рахунку покупця на розрахунковий рахунок магазину. 
  • Якщо підприємства приймають оплату за товар через касу банку переказом на рахунок продавця. Під такі параметри попадає розрахунок через номер IBAN. 
  • Якщо торговий об’єкт приймає оплату через термінал самообслуговування у банку, на відміну від POS, де операцію проводить касир. 
  • Якщо ФОП допускає оплату за товар післяплатою після надходження товару покупцю. Так покупець фактично розплачується з доставкою чи поштою, а не магазином напряму. 
  • У разі фізичної відсутності місця оплати. Зазвичай так буває, коли продаються інфопродукти, програмне забезпечення, хостинги, електронні книги тощо. 

РРО та дропшипінг

Законодавством не обумовлено таку схему торгівлі – дропшипінг. Продавець (ФОП) не надсилає товар самостійно та документів на товар не має. Він бере за товар оплату. Усі зобов’язання несе постачальник. 

При дропшипінгу вигідно скласти договір комісії або агентський договір з постачальником, отримуючи обумовлений відсоток з продажу. Тоді клієнти будуть перераховувати оплату на рахунок постачальника, а ФОП-посереднику не буде потрібно РРО/ПРРО. 

Якщо в агентському договорі чи договорі комісії пишеться, що оплату приймає сам ФОП, то використовувати РРО не потрібно. 

Проведення операцій з електронними грошима через РРО/ПРРО

Віртуальні кошти, що зберігаються в електронному вигляді в електронних гаманцях, на біржах, онлайн сервісах банків і небанківських установ можуть бути використані для проведення оплат в інтернеті. Вони не зараховуються ні до готівки, ні до безготівки (лист НБУ від 07.02.2014 р. №25-109/5294). У такому випадку потрібно використовувати РРО та ПРРО. Реєстрація платежів та їх фіскалізація на сервері податкової через API відбувається на загальних підставах (консультація ДПС від 28.05.2019 р. №2428/6/99-99-14-05-01-15/ІНК). 

Якщо мова про оплату за товар чи послугу виконується криптовалютою (bitcoin, ethereum, XRP та ін.), тут нормативно-правового регулювання операцій фактично немає. Крипта не визнається ні електронними грошима, ні класичними коштами, ні цінними паперами. Це активи із неокресленим правовим статусом. (ІНК ДПС від 25.01.2019 р. №282/К/99-99-13-01-02-14/ІНК). Як і все невизначене у сфері податкових відносин в Україні, оплату криптовалютою краще не провадити, оскільки аргументувати законність своїх дій як продавця буде вкрай складно. 

Проте зрушення в тому напрямку очікуються, і в першому читанні ухвалено закон про легалізацію криптовалют – Законопроєкт № 3637 “Про віртуальні активи”.

РРО та повернення товару для покупок в інтернеті

Представники бізнесу часто запитують: коли правильно передавати електронний чек покупцю? Податкове законодавство каже, що незалежно від того, яким способом здійснюється покупка офлайн або онлайн, покупець повинен отримати чек під час передачі покупки особисто в руки. Для чого це потрібно?

У разі повернення товару продавець повертає кошти через реєстрацію в РРО/ПРРО якщо є чек. Проводиться повернення операцією негативної суми. Але це актуально для сум менше ніж 100 грн. Інакше гроші повертаються на підставі Акту про видачу коштів. 

Акт повернення коштів містить:

  • інформацію про особисті дані покупця, що повертає товар;
  • інформацію про товар або послугу, що підлягає поверненню;
  • суму повернутих коштів;
  • номер, дату та час видачі документа, що підтверджує придбання.

Відповідно покупець, який заявив свої права на повернення грошей, має надати документи з усіма цими даними для проведення операції через РРО/ПРРО.

Деякі програмні РРО (ПРРО Cashalot) оснащені опцією, що дозволяє заздалегідь сформувати чек, але фіскалізувати його через API ДПС пізніше, у момент отримання товару покупцем. Так продавець убезпечить себе від непотрібної тяганини у процесі доставки чи повернення. 

Вигоди запровадження програмного РРО

Класичні РРО та ПРРО за законом рівні, вони виконують однакову функцію фіскалізації через API на сервері ДПС. Відмінністю є те, що програмні РРО – це комп’ютерна програма або мобільний додаток, тобто програмне забезпечення. 

Для сфери онлайн програмні РРО краще з низки причин. Безпосередньо підключаються до фіскальних сервісів через API податкової. Функціональні можливості програмного РРО дозволяють встановити взаємозв’язок із обліковою програмою та торговим майданчиком (магазином в інтернеті). Власнику бізнесу не доведеться витрачатися на придбання додаткового обладнання, навчання персоналу роботі з ним та щомісячної абонентської плати за його обслуговування. Для успішної фіскалізації знадобиться сайт, який зможе інтегруватися з АРІ фіскалів.

Багато розробників передбачають для своїх ПРРО потужні можливості. Так ПРРО Cashalot дозволяє не просто якісно інтегруватися з обліком, а й дозволяє імпортувати номенклатуру, вести облік за необмеженою кількістю товарів, встановлювати будь-яку кількість кас. Програмний РРО Кашалот робить роботу касира з фіскалізації ще зручнішим – допускаються комбінована оплата за товар та потужний функціонал з ПРРО звітності та офлайн режим. Акцизний ПДВ розраховується автоматично, як і Z-звіти.  

Ліцензія на комп’ютерний РРО коштує загалом 1-1,5 тис. грн/рік. Вартість класичного касового апарату досягає 10 тис. грн., причому купити його на рік не можна. Підприємцю доведеться сплатити повну вартість незалежно від того, чи він продовжуватиме свою діяльність у наступні роки. Крім того, касовий РРО вимагає сертифікації та сервісного обслуговування. Без нього гарантія на апарат не поширюється.

Веб реєстратор, безсумнівно, вигідніший для онлайн бізнесу, але навіть серед них у підприємця є вибір, що краще. Як альтернативу комерційним програмним РРО, фіскали пропонують безкоштовні ПРРО, завантажити які може будь-хто. Щоправда, у цьому випадку не варто розраховувати на стабільну сервісну підтримку нового ПЗ. Те саме стосується «безкоштовних» веб-сервісів РРО, які пропонують відомі розробники. Зручність використання такого реєстратора незмінно впирається у лімітовані консультації або обмежену кількість чеків на місяць. 

Не забуваймо, що програмний РРО – це програма. Вона адаптивна у виборі пристосування для установки. Це може бути комп’ютер, планшет або телефон. 

Софт реалізує відправлення інформації через API ДПС та отримує фіскальний номер операції. Чек з QR-кодом може бути відправлений покупцеві до будь-якого месенджера, де б він не знаходився. Покупець зможе завантажити чек, що дуже зручно для магазину в інтернеті, адже в цьому випадку безпосереднього особистого контакту з покупцем немає. Так ви заощаджуєте і на роздруківці чеків, хоч програмний РРО дозволяє виконувати і друкування чека при підключеному обладнанні. 

Підключення периферії до програмних РРО

Класичний фіскальний реєстратор (звичайний касовий апарат РРО) може бути підключений до РРО і таким чином можливий друк чеків. У цьому випадку каса приєднується до комп’ютера або ноутбука, де стоїть програмне РРО та виконує функцію фіскального принтера. Але є умови для такого друкування чеків – наявність облікової системи. 

Друк фіскальних чеків із програмних РРО реалізується декількома способами:

  • Безпосередньо у торговій точці (точці видачі) чи офісі. Відбувається це так: покупець приходить у точку видачі, оплачує готівкою або безготівкою (через POS-термінал) свою покупку. Друк та видача чека відбувається на місці, прямо на цій фізичній торговій точці. 
  • Заочна фіскалізація. Якщо точки видачі немає, і ви не бачите покупця, то й оплата покупки відбувається на сайті за допомогою банківської картки. Чек друкується тільки після надходження грошей на ваш рахунок та додається до товару, який підлягає надсиланню поштою або кур’єрською доставкою.

Як почати працювати з програмним РРО в e-commerce

На відміну від класичного РРО програмне реєструється та запускається повністю через інтернет, без черг та бюрократії. Стандартна процедура реєстрації програмного РРО на магазин у податковій:

  • Отримати КЕП (кваліфікований електронний підпис). Він потрібен, щоб засвідчувати чеки.
  • Зареєструвати онлайн торгову точку (господарську одиницю), на якій фіскалізуватимуться чеки за допомогою програмного РРО. Актуально, якщо об’єкт оподаткування ще не стоїть на обліку у податківців. Подається форма №20-ОПП.
  • Подати форму №1-ПРРО для реєстрації через інтернет на фіскальному сервері нового програмного РРО. Вам повинен прийти наданий номер, який реєстратор має в реєстрі.
  • Подати на реєстрацію податківцям сертифікати КЕП касирів та старшого касира. Потрібна буде форма «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа …».

Далі почніть роботу із самим програмним РРО.

Після придбання програмного програмного забезпечення під час першого запуску та авторизації потрібно буде встановити та зберегти ліцензійний код, який потрібен для захисту даних. Він створюється з урахуванням відомостей підприємства під час реєстрації. 

ВАЖЛИВО: Усі оновлення програмного РРО безпечно завантажити лише у розробника або його офіційного представника.

Штрафні санкції за відсутність РРО/програмного РРО

Законодавство безпосередньо вимагає запровадити програмний чи класичний РРО для деяких категорій підприємців із 1.01.22. (Закону від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»)

Як поведуться перевіряльники під час військового стану? І чи вони взагалі відвідають із перевіркою підприємство? Закон від 03.03.2022р. № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового Кодексу України та інших законодавчих актів України з питань особливостей оподаткування та подання звітності у період воєнного часу» вніс зміни до 2 розділу «Закону про РРО». Так, у його завершальних положеннях сказано, що санкції порушникам не загрожують. 

А після перемоги, якщо законодавці не наважаться дати зелене світло іншим відстрочкам, за продаж товарів чи надання послуг без РРО (програмного РРО) накладається штраф 100% від суми у першому чеку. Наступний чек карається штрафом до 150% від суми в ньому. 

Нагадаємо, що штраф поширюється не лише на торгові операції, зроблені без РРО, а й на: 

  • розрахункові операції у неповну вартість;
  • розрахункові операції з не виданим покупцю чеком;
  • розрахункові операції, оформлені на РРО у некоректному режимі роботи. 

Як бачимо, сфера e-commerce у процесі тотальної установки РРО/ПРРО йде у загальних тенденціях. Але тут є варіанти, що дозволяють уникнути установки реєстратора.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті