logo

Відпускні за поточний і майбутній період: особливості нарахування ЄСВ

Поділитись

Як здійснити визначення бази для нарахування ЄСВ найманому працівнику, якому нарахована заробітна плата та відпускні за поточний та майбутні періоди — пояснення від податківців.

Згідно з ч. п’ятою ст. 8 Закону України № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями, ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 % до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ.

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Стосовно однієї застрахованої особи допускається декілька записів у додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до Податкового розрахунку, якщо протягом одного звітного (податкового) періоду застрахованій особі були здійснені нарахування виплат за поточні та майбутні (відпускні, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами), за минулі (тимчасова непрацездатність та перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і нарахування сум заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання якої (яких) перевищує календарний місяць, а, також, за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду – сум середньої заробітної плати за вимушений прогул) періоди.

Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця не може зазначатися у звітному місяці за майбутні та минулі звітні періоди, за винятком:

  • відпустки
  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
  • випадків поновлення на роботі особи за рішенням суду.

За наявності декількох рядків стосовно однієї застрахованої особи кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця зазначається лише в тому рядку, де зазначаються дані про суми заробітної плати (за їх наявності).

Єдиний соціальний внесок працівнику, якому розраховуються відпускні за поточний і майбутній періоди, нараховується за кожен період окремо. Сплата єдиного внеску здійснюється з усієї суми нарахованих відпускних у місяці нарахування.

Відповідно, для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць (сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та частина відпускних, нарахованих за час перебування працівника у відпустці в поточному місяці) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, суму ЄСВ слід розраховувати, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ.

Водночас, ЄСВ на суму другої частини відпускних нараховується на фактично нараховану суму, оскільки ці доходи включаються до бази нарахування єдиного внеску майбутнього періоду.

? Нарешті розрахунок середньої зарплати для лікарняних та відпускних буде здійснюватися автоматично. У програмі BAS з’явився спеціальний Модуль «ВідЛік».

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті