logo

Чи штрафуватимуть порушників законодавства з ЄСВ в умовах воєнного стану?

Поділитись

Податківці інформують, що на час воєнного стану та упродовж 3 місяців після його завершення фінансові штрафи, передбачені Законом про ЄСВ, не застосовуються.

Нагадаємо, що Законом № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» відновлено реєстрації ПН та РК, обов’язок подання звітності та сплати податків і зборів, а також проведення перевірок.

Ці обов’язки відновлені для тих платників податків, які мають можливість виконувати свій податковий обов’язок.

Проте для частини платників податків діє пільга щодо сплати ЄСВ під час воєнного стану. Зокрема, ЄСВ, починаючи з 1 березня, можуть не сплачувати:

  • ФОП – платники ЄП на спрощеній системі оподаткування;
  • ФОП на загальній системі оподаткування;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • члени фермерського господарства.

Чи будуть штрафувати за несплату ЄСВ під час воєнного стану?

Податківці Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформують, що Законом від 15.03.2022 №2120-IХ було оновлено розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Нова редакція розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, а саме пункт. 9-21 передбачає, що на час воєнного або надзвичайного стану та впродовж 3  місяців після його закінчення, не застосовується відповідальність за порушення Закону про ЄСВ, що викладена у частині 11 статті 25 зазначеного Закону №2464.

Також, у Прикінцевих та перехідних положеннях встановлено, що на час дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його завершення, платникам ЄСВ не нараховується пеня. Пеня, нарахована за періоди воєнного стану, починаючи з 1 березня 2022 року, підлягає списанню.

Варто зауважити, що без сплати ЄСВ у розмірі не менше мінімального внеску не зараховується страховий стаж.

Про нарахування та сплату ЄСВ ФОП читайте за посиланням.

Актуальні новини для бухгалтера

Вас можуть зацікавити такі статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті