logo

Додаток 1 до Об’єднаного звіту з ЄСВ. Важливі нюанси заповнення

Поділитись

Як потрібно заповнювати Додаток 1 до Об’єднаного звіту з ЄСВ за наявності показників лише в одному з місяців кварталу та інші нюанси — розглядаємо в цьому матеріалі.

Нагадаємо, що починаючи з 1 квітня 2021 року платники податків щоквартально подають єдину звітність з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Форма та Порядок заповнення цієї звітності затверджена наказом  Міністерства фінансів України від 13.01.2015 року № 4 (із змінами). 

Розрахунок слід подавати окремо за кожний квартал з розбивкою по місяцях такого звітного кварталу. Подання повинно здійснюватись протягом 40 календарних днів після останнього календарного дня звітного кварталу. Визначено, що такий Розрахунок потрібно подавати у випадку нарахування сум доходів платнику податку протягом звітного періоду.

Добірка матеріалів про нюанси подання об’єднаної звітності, щоби допомогти вам у заповненні об’єднаного звіту.

Заповнення Додатка 1, якщо показники для декларування є лише в одному з місяців

Особливості заповнення  Додатка 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до Розрахунку встановлює пункт 1 розділу IV Порядку.

Додаток 1 створений для внесення відомостей щодо застрахованих осіб про суми нарахованої зарплати з розбивкою по місяцях звітного кварталу. У випадку, якщо платник єдиного внеску на загальнообов’язкове держстрахування в цьому звітному кварталі не використовує працю фізичних осіб за трудовим договором чи іншими визначеними законом умовами,  Додаток 1 за зазначений квартал такий платник не подає.

Зауважте, що Додаток 1 до Розрахунку можна не подавати лише в разі відсутності показників для декларування протягом цілого кварталу. У випадку, коли показники для декларування є лише в одному з місяців звітного періоду, Додаток 1 потрібно подати за кожен з таких місяців. За подання документа у паперовій формі порожні рядки потрібно прокреслити, за подання в електронній — не заповнювати.

? Коригуєте 1ДФ за минулі періоди? Заповнюємо уточнюючий Об’єднаний звіт правильно

Декілька записів щодо одної особи в Додатку 1

Щодо однієї застрахованої особи допускається декілька записів у Д1, якщо протягом одного звітного періоду їй було нараховано виплати за поточні та майбутні (відпускні, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами), або за минулі періоди.

Такими виплатами за минулі періоди можуть бути:

  • тимчасова непрацездатність;
  • перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • нарахування сум заробітної плати за виконану роботу чи надані послуги, строк виконання якої (яких) перевищує календарний місяць;
  • відпрацьований час після звільнення з роботи;
  • за рішенням суду – суми середньої заробітної плати за вимушений прогул.

Якщо нарахування зарплати відбувається за попередній період, наприклад через уточнення годин відпрацьованого часу або виявлення помилок, суми донарахованої заробітної плати слід включити до зарплати місяця, коли були здійснені ці донарахування.

?  Проведення коригувань в Єдиній звітності після закінчення терміну подання — читайте тут.

Від’ємні значення сум зарплати в Додатку 1

Внесення від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) допускається в наступних випадках:

  • сум перерахунків заробітку (доходу), що пов’язані з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нарахованих у попередніх звітних (податкових) періодах;
  • сторнованих сум відпускних, допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

У Д1 на останній сторінці проставляється дата подання цього додатка платником єдиного внеску, підписи посадових осіб платника єдиного внеску, дані про підписантів та печатка (за наявності).

?  Особливості звітування з єдиного внеску за минулі періоди

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті