logo

Кредитування бізнесу під 0% річних – хто має право? Постанова Кабміну №312

Поділитись

Оновлено порядок надання фіндопомоги підприємцям від держави. Розглянемо, хто відповідно до нової постанови Кабміну має право на пільгове кредитування 0% протягом воєнного стану?

Пільгове кредитування для бізнесу під час воєнного стану

Раніше у зверненні президента повідомлялося, що уряд готує нову програму підтримки українського бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, було анонсовано:

  • масштабну дерегуляцію;
  • стовідсоткове гарантування вкладів громадян;
  • можливість отримати пільговий кредит під 0% упродовж дії воєнного стану, з подальшим закріпленням ставки на рівні 5%.

Наразі особливості та порядок надання пільгового кредитування встановлені постановою Кабінету міністрів України від 18.03.2022 №312, що вступила в дію 19.03.2022 року. Постанова №312 передбачає внесення наступних змін:

  • внесено зміни до Постанови Кабміну від 24.01.2020 р. №28 «Про надання фінансової державної підтримки»;
  • зміни до Постанови Кабміну  від 24.01.2020 р. №29 «Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва».

Розглянемо, які зміни пропонується внести до Порядку надання фінансової державної підтримки підприємцям.

Отже, Постанова №312 пропонує внести до пункту 13  постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 зміни, відповідно до яких компенсація відсотків буде надаватися суб’єкту підприємництва для зниження фактичних витрат підприємця на сплату базової процентної ставки до рівня 0 відсотків річних.

Хто може отримати державну підтримку?

Встановлено, що фінансова державна підтримка надається в наступних цілях:

  • в цілях фінансування суб’єктів підприємництва – сільськогосподарських товаровиробників для провадження сільськогосподарської діяльності на час воєнного стану та упродовж 6 місяців після його закінчення — компенсація відсотків до рівня 0% річних надається на 6 місяців. Після завершення цього періоду та до кінця терміну кредитування компенсація здійснюється до рівня 5% річних;
  • з метою фінансування суб’єктів підприємництва для запобігання російській агресії та подолання її наслідків, серед іншого для потреб ЗСУ та інших військових формувань, що створені у відповідності з чинним законодавством, та потреб населення, що постраждало через бойові дії під час ВС — компенсація відсотків до рівня 0% річних надається на період воєнного стану та один місяць після закінчення ВС. Надалі до завершення терміну кредитування компенсація надається до рівня 5% річних. Це не стосується суб’єктів підприємництва, які здійснюють виробництво чи реалізацію зброї.
  • надання державної підтримки для запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також подолання їх наслідків — компенсація відсотків до рівня 0% річних надається на час дії карантину та надалі упродовж 90 днів з дня відміни карантинних заходів. В подальшому компенсація відбувається до рівня 7% річних;
  • з метою рефінансування існуючої заборгованості в банках України за кредитами суб’єктів підприємництва компенсація до рівня 0% відсотків річних відбувається до 31 березня 2021. Встановлено, що після цієї дати компенсація відсотків буде відбуватися до рівня 3% річних.

Зверніть увагу: протягом дії воєнного стану обмеження суми державної підтримки, встановлені пунктом 11 Порядку, не застосовуються. Мова йде про положення щодо надання держпідтримки у розмірі, що за 3 роки не перевищує 200 тис. євро згідно офіційного курсу НБУ на останній день фінансового року. Також цей пункт передбачає, що сума державної допомоги за тимчасовими заходами, спрямованими на підтримку економіки в умовах поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 не може перевищувати суму, еквівалентну 400 тис. євро згідно офіційного курсу НБУ на останній день фінансового року. На період ВС ці обмеження скасовано. При цьому виявлення таких перелімітів не є підставою для припинення надання державної підтримки підприємцю.

Також на час воєнного стану та упродовж 180 календарних днів після його закінчення не застосовуються вимоги стосовно приросту нових робочих місць та їх збереження, а також вимоги стосовно аналізу та подання належної звітності.

Актуальні новини для вас

Читайте також наступні статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті