logo

Отримали допомогу від благодійників – які податки сплачуємо, а які ні?

Поділитись

Оновлено правила оподаткування благодійної допомоги: звільнено від ПДФО та ВЗ допомогу постраждалим фізичним особам з територій, де ведуться бойові дії. Розглядаємо, що передбачає Закон №2120.

Оподаткування благодійної допомоги — що передбачає Закон №2120?

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада України прийняла законопроєкт №7137-д, що передбачав збільшення лімітів доходу для юросіб-єдинників, звільнення ФОП 1-3 груп від сплати єдиного внеску, звільнення від сплати ПДФО благодійної допомоги, та інші податкові пільги. Докладно про усі прийняті новації ви можете прочитати за посиланням. 

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX діє з 17 березня 2022 року. Серед інших пільг, цей закон закріплює також звільнення від оподаткування доходи фізичних осіб, отримані у вигляді благодійної допомоги постраждалим від російської агресії особам.Відповідні зміни Закон №2120 вносить до пункту 165.1 Податкового Кодексу України. Наведені зміни в оподаткуванні вступають в дію від 17.03.2022 та не впливають на порядок оподаткування благодійної допомоги, наданої раніше.

Розглянемо докладно, які встановлені особливості звільнення благодійної допомоги від податку на доходи фізичних осіб та військового збору залежно від ситуації.

 Як оподатковується благодійна допомога у зв’язку з воєнним станом 

 Закон №2120 доповнив підпункт 165.1.54 Податкового кодексу підпунктом «в». Відповідно до нового підпункту, звільнена від ПДФО сума благодійної допомоги, виплачена упродовж воєнного стану благодійниками, серед іншого і фізичними особами відповідно до Закону від 05.07.2012 №5073 «Про благодійну діяльність та благодійні організації» на користь:

  • учасників бойових дій, які захищають або захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беручи безпосередню участь в відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, незалежності України, її територіальній цілісності в період ВС, безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів:
    • військовослужбовців, резервістів, військовозобов’язаних;
    • Збройних Сил України;
    • Національної гвардії України4
    • СБУ;
    • Служби зовнішньої розвідки України;
    • Державної прикордонної служби України;
    • осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України;
    • Управління державної охорони України;
    • Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;
    • інших  військових формувань, що утворені згідно з чинним законодавством України, в тому числі добровольчих формувань територіальних громад (тероборона), поліцейських, працівників Національної поліції України, 
  • працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються або залучалися до безпосередньої участі в заходах щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, безпосередньо в районах проведення бойових  дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів  їх сімей; 
  • фізичних осіб, які мешкають або мешкали на території населених пунктів, де відбувалися бойові дії, а також тих фізичних осіб, які вимушено покинули місце проживання через проведення бойових дій внаслідок російської агресії.

 Раніше НАЗК повідомляла, що не потрібно повідомляти про кошти, отримані для переказу на користь постраждалих від російської агресії осіб або потреби українських захисників. Докладно читайте за посиланням.

Благодійна допомога від закордонних благодійних організацій під час воєнного стану

Підпункт 165.1.56 Податкового кодексу доповнено новим абзацом щодо благодійної допомоги від міжнародних благодійних організацій, а також їхніх філій та представництв. Варто зауважити, що список таких міжнародних благодійних організацій встановлює Кабмін.

Відповідно до оновленого підпункту 165.1.56 ПКУ від ПДФО звільнена благодійна допомога фізичним особам:

  • які мешкають або раніше мешкали на території населених пунктів, де велися бойові дії упродовж періоду воєнного стану;
  • тимчасово переміщеним особам, які були вимушені покинути місце проживання через обставини форс-мажору, серед іншого через запровадження воєнного стану або надзвичайного стану.

Нагадаємо, Торгово-промислова палата на час вс спростила отримання засвідчення факту настання форс-мажору. Про це читайте за посиланням. 

Також Кабінет Міністрів України розпорядженням від 06 березня 2022 р. № 204-р затвердив перелік областей, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми єПідтримка. Про це докладніше читайте тут. 

Цільова та нецільова благодійна допомога під час воєнного стану

Закон №2120 вніс до підпункту 170.7.2 Податкового Кодексу новий підпункт «в», який передбачає, що упродовж ВС цільова або нецільова благодійна допомога, яка надається платнику податку, постраждалому через збройну агресію російської федерації,  не включається до оподатковуваного доходу. Зверніть увагу, що підпункт 170.7.2 ПКУ не містить територіальних обмежень. Разом з тим передбачено, що благодійну допомогу при цьому потрібно розподіляти:

  • через державний чи місцевий бюджет;
  • через банківські рахунки благодійних організацій;
  • Товариство Червоного Хреста України;
  • організації та установи, що внесені до Реєстру неприбуткових організацій та установ. 

При цьому військовий збір також не підлягає сплаті, адже немає об’єкта оподаткування для податку на доходи фізичних осіб. 

Важливі новини за останній час

Вас можуть зацікавити такі статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Аліса
16.05.2022

Підкажіть будь ласка, якщо ФОП 3гр 5 % отримав благодійну допомогу від не резидента , чи підлягає така допомога оподаткуванню, і за якою ставкою , чи вона теж не підлягає оподаткуванню?

Олег
29.05.2022

Вітаю Вас. Цікавить питання: Якщо ТОВ займається благодійністю за якою ставкою оподатковується дохід?

Валерій
23.08.2022

В мене ж аналогічне запитання, як оподатковується благодійна допомога отримана ФОП 3 групи від міжнародної організації?

Марина
24.01.2024

Доброго дня. Підкажіть будь ласка. ФОП 1 группа отримав благодійну допомогу на валютний рахунок від юр. Особи. Як оподатковується ця сумма. Які наслідки для підприємця. Яку звітність треба подати. Дякую

Корисні статті