logo

Щойно зареєстрували ФОПа? Дізнайтесь про сплату ЄСВ у поточному місяці

Поділитись

Яким чином підприємці сплачують ЄСВ у першому місяці реєстрації — розглядаємо тут.

Як відбувається нарахування ЄСВ

Для фізичних осіб-підприємців ЄСВ нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Зазначена норма не стосується ФОП, що є платниками єдиного податку. Це визначено частиною першої статті 7 Закону України № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У випадку, коли фізособа-підприємець не отримує дохід у звітному періоді чи окремому місяці звітного періоду, такий платник самостійно визначає базу нарахування. Така база не повинна бути нижчою за мінімально визначений розмір страхового снеску чи перевищувати максимальний встановлений рівень бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464.

Фізичні особи підприємці, що є платниками ЄП, нараховують єдиний податок на суми, що встановлені ними самостійно для себе в межах бази нарахування ЄСВ, що визначена Законом № 2464.

Як сплачувати ЄСВ підприємцю в місяць реєстрації?

Зареєстровані в належному порядку ФОП, що подали заяву про перехід на спрощену систему оподаткування (1 або 2 групи), вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулась державна реєстрація.

Відповідно, фізична особа -підприємець, який до кінця місяця державної реєстрації подав заяву щодо обрання першої чи другої групи спрощеної системи оподаткування, перебуває на загальній системі оподаткування. Тобтоі база нарахування ЄСВ за цей місяць для такого ФОП є сумою доходу (прибутку), отриманого від діяльності ФОП, що підлягає ПДФО. Сума ЄСВ повинна знаходитись у визначених законодавством розмірах.

Якщо за звітний період або окремий місяць періоду не отримано дохід, платник самостійно визначає базу нарахування у передбачених Законом № 2464 межах.

Починаючи від 01 числа місяця, наступного за місяцем державної реєстрації ФОП, що є платника ЄП 1 та 2 груп, повинні нараховувати єдиний внесок у самостійно визначеному розмірі в межах, встановлених Законом № 2464.

Інші матеріали за темою ЄСВ

Працюючий ФОП повинен сам слідкувати за сплатою ЄСВ роботодавцем

Об’єднаний звіт з ЄСВ знову стане помісячним? Ініціатива ПФУ

Нараховуємо ЄСВ працівнику з інвалідністю – особливості обліку

 

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті