logo

Ставки єдиного податку для ФОП 2022

Поділитись

Розглядаємо, які будуть ставки єдиного податку для фізосіб-підприємців, встановлені у 2022 році.

Спрощена система оподаткування та єдиний податок 2022

Спрощена система оподаткування — це спеціальний податковий режим з меншим податковим навантаженням, який передбачає сплату єдиного податку до місцевого бюджету.

Величину єдиного податку визначають сільські, селищні, міські ради або ж ради об’єднаних територіальних громад.

Такі ставки для фізосіб – підприємців, що провадять господарську діяльність, відповідно до  виду такої господарської діяльності, у розрахунку на календарний місяць становитимуть:

  • 1 група платників єдиного податку – до 10  відсотків величини прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що визначений законодавством встановленого законом на 01 січня податкового / звітного року. З 01 січня 2021 року прожитковий мінімум  для працездатних осіб становитиме 2481 грн. Відповідно, ставка ЄП для 1 групи спрощенців складатиме не більше  248,10 грн на місяць;
  • 2 група платників єдиного податку – ставка складатиме до 20 відсотків суми мінімальної зарплати, що законодавчо закріплена станом на  01 січня податкового (звітного) року. Мінзарплата з 01 січня 2022 складатиме 6500 грн, отже максимальна сума ставки ЄП для другої групи  на місяць становитиме 1300 грн.

3 група платників єдиного податку сплачує не фіксовану ставку, а відсоток від прибутку за звітний період, що залежатиме також від того, чи є платник платником ПДВ.

Коли застосовуються максимальні розміри ставки ЄП?

Зверніть увагу! Законодавство передбачає випадки, для яких необхідно одразу використовувати максимальну ставку єдиного податку. 

Отже, максимальний розмір ставки ЄП використовується:

  • якщо платник ЄП першої та другої груп веде одразу декілька видів господарської діяльності, слід використовуватися максимальний розмір ставки ЄП, що передбачений для ведення зазначених видів господарської діяльності;
  • якщо платник ЄП першої чи другої груп провадить господарську діяльність на територіях понад однієї сільської, селищної, міської ради чи ради об’єднаних територіальних громад, слід використовувати максимальну величину ставки ЄП, визначену для відповідної групи зазначених платників ЄП.     

Дізнатися ставки місцевих податків та зборів на відповідній території та відповідні рішення органів місцевого самоврядування, платник податків може на офіційному сайті Державної податкової служби в рубриці «Рішення місцевих рад» або ж на сайтах регіональних органів контролю.

Розмір єдиного податку для 3 групи платників ЄП 2022

Величина ставки ЄП для спрощенців третьої групи становитиме відсоток від отриманого доходу, зокрема:

  • ставка 3 % доходу буде застосована у випадку сплати ПДВ відповідно до положень Податкового кодексу України ;
  • ставка 5 % доходу використовується у випадку внесення ПДВ до складу єдиного податку.

Ставка 5% також застосовується для фізосіб-підприємців, що провадять діяльність з виробництва, постачання та реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Як підприємцю перейти на використання спрощеної системи оподаткування та сплату єдиного податку або відмовитися від застосування такої системи, читайте тут: Перехід на спрощену систему з 1 кварталу 2022

Актуальні новини для вас

Читайте також такі статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті