logo

Відповідь Президента на петицію про примусову вакцинацію

Поділитись

На сайті Офісу президента з’явилася петиція про введення кримінальної відповідальності за “примусову вакцинацію”. Президент розглянув петицію та доручив надати відповідь.

Що передбачала петиція про “примусову вакцинацію”

Раніше, 12 серпня на веб-ресурсі офісу президента з’явилась петиція, автор якої вимагав «терміново ввести кримінальну відповідальність та зобов’язати уряд брати на себе відповідальність за кожну вакциновану особу і компенсувати матеріально та у вигляді медичної допомоги будь-які зміни фізичного стану та здоров’я що могли б бути хоча б теоретично спричинені вакциною протягом 5 років з дати вакцинації» за гроші платників податків. На підтримку цієї електронної петиції було зібрано підписи 26 663 осіб з 25 000 необхідних для розгляду.

Цікаво, що станом на 12 серпня переліки професій, для яких вакцинація від коронавірусу COVID-19 є обов’язковою для продовження виконання їхніх робочих обов’язків, ще не були оприлюднені. Докладно про цей перелік професій читайте тут.

Розгляд петиції про вакцинацію

Президент подав звернення до голови Верховної Ради України та прем’єр–міністра стосовно відповіді на петицію. При цьому у відповіді Президента зазначається, що Міністерство охорони здоров’я України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що реалізує держполітику щодо охорони здоров’я громадян. Також президент нагадав, що згідно з Конституцією людина, її життя і здоров’я є найвищою соціальною цінністю, а держава належним чином забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя населення.

Окрім того, у відповіді президента вказано, що законодавство передбачає стосовно окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань проведення обов’язкових медоглядів, профілактичних щеплень, лікувальних та карантинних заходів у визначеному чинним законодавством порядку. 

Обов’язковість проведення профілактичних щеплень для захисту населення визначена Законами України:

  • «Про захист населення від інфекційних хвороб» — частина перша статті 12;
  • «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» — частина перша статті 27.

З огляду на роки прийняття на внесення змін у ці закони, наразі вони передбачають обов’язкову вакцинацію лише від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця та кору. Проте внесення до цього списку також і коронавірусної хвороби COVID-19 знаходиться цілковито в компетенції Міністерства охорони здоров’я та Кабміну.

У відповіді президента вказано, що норми зазначених законів непрямо містять обов’язок проведення профілактичних щеплень також і для інших тяжких інфекційних хвороб. Зокрема, для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов’язковим профілактичним щепленням підлягають працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб. 

Окрім того, частина третьої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» вимагає проведення обов’язкових профілактичних щеплень у випадку загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об’єктах згідно епідемічних показань.

Відтак, суспільні відносини стосовно забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій врегульовано законодавством України. Стаття 41 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» також визначає, що у випадку недотримання таких положень та порушення законодавства про захист населення від інфекційних хвороб, винні особи будуть нести відповідальність відповідно до законодавства України.

Інші пов’язані новини

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті