logo

Неподання звітності під час воєнного стану 2022

Поділитись

Зверніть увагу: штрафи за неподання звітності чи несплату податків під час воєнного стану застосовуватися не будуть — повідомлення ДПС.

Сплата податків і подання звітності під час воєнного стану в Україні 2022

Зараз багато бухгалтерів і підприємців переживають, як зареєструвати накладні під час обмежень в роботі електронних сервісів, серед іншого, ЄРАН та ЄРПН, або подати звітність, якщо Електронний кабінет не працює. Проте принаймні з цього приводу можна не хвилюватися. Податківці повідомили, що штрафи та санкції за невчасну сплату податків та подання звітності, а також невчасну реєстрацію АН, ПН та РК під час воєнного стану застосовуватися не будуть. Наголошується, що робота електронних сервісів податкової обмежена для захисту даних українських громадян. Подробиці у цій новині 

Форс мажор 2022 — від яких обов’язків звільняють непереборні обставини

За повідомленням від Торгово-промислової палати України, 26 лютого 2022 року оголошено факт настання форсмажору, тобто непереборних обставин. Відповідне засвідчення надається усім, кого це стосується, на період запровадження воєнного стану в Україні, з 28 лютого. ТТП розробила офіційний лист, який можна буде роздрукувати усім, кого це стосується. Уся інформація та лист за посиланням на офіційному порталі Торгово-промислової палати. 

Розглянемо, як воєнний стан та форс мажор в Україні впливає на звітність і податки. Відповідно до пункту 112.8.9 Податкового Кодексу України, офіційно засвідчений ТТП форс мажор, тобто непереборні обставини, звільняє від застосування штрафів та накладення фінансової відповідальності за порушення податкового законодавства.Таким чином, зважаючи на об’єктивну неможливість платників податків виконати свій податковий обов’язок вчасно, відповідальність не буде застосовуватися до наступних випадків:

  • несплата податків та зборів у передбачені законом терміни;
  • несвоєчасне подання звітності;
  • протермінуванння реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстру податкових накладних,  а також акцизних накладних в реєстрі АН та розрахунків коригування для них;
  • неподання е-документів з відомостями щодо фактичних залишків пального, обсягу обігу пального або спирту етилового і так далі.

Разом з тим, варто звернути увагу, що платники податків зобов’язані виконати зазначені обов’язки одразу після припинення дії непереборних оставин.

Перевірки під час форс-мажору 2022

Зверніть увагу, що податкові перевірки не роводяться у період, на який Торгово-промисловою палатою оголошено непереборні обставини. Таким чином:

  • перевірки, початі до засвідчення форс-мажору, підлягають припиненню;
  • перевірки під час дії непереборних обставин не починаються.

Форс мажор 2022 та застосування РРО

Відповідно до чинного законодавства, упродовж терміну, на який встановлено форс-мажор у разі незастосування реєстраторів розрахункових операцій та інших порушень, дотичних до використання РРО та ПРРО, штрафи не застосовуються.  Разом з цим питання пов’язане з відсутністю перевірок під час непереборних обставин. Нагадаємо про позицію податківців: штрафи за відсутність РРО чи РРО порушення будуть накладатися у разі виявлення таких порушень під час перевірок. Одним з індикаторів порушення є відсутність фіскального касового чека, виданого клієнту.

Як платимо податки під час форс-мажору 2022?

Уряд України та торгово-промислова палата закликають громадян за можливості виплачувати податкові зобов’язання своєчасно та у повному обсязі. Це пов’язано з тим, що наша країна зараз має необхідність забезпечення фінансування потреб ЗСУ під час війни проти російської агресії. Податки та збори просять сплачувати на відповідні рахунки, встановлені для сплати таких податків і зборів, у разі можливості, до настання граничного терміну.

Зверніть увагу! Хоча податківці й очікують своєчасної сплати податків та зборів для наповнення бюджету України, разом з тим штрафи за неплату податків та неподання відповідної звітності накладатися не будуть.

Податківці повідомляють, що усі переплати відобразяться в інформаційних системах Державної податкової служби, а саме в в інтегрованих картках платника з урахуванням дати фактичної сплати. Такі переплати будуть враховані при обчисленні податкових зобов’язань платників податків після закінчення форс мажору, воєнного стану та перемоги.

Сподіваємося, ви та ваші близькі в порядку. Слава Україні.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
петр
21.03.2022

ну хоть так.... с деньгами очень туго...дай бог чтобы все наладилось... выстоим..

Мира
21.03.2022

Ми не работаем нет поставок, с чего платить?

Надія
22.03.2022

В Дії мені відмовили у виплаті 6500 грн, чи може це бути з причини того, що я не встигла здати звіт?

Лариса
26.03.2022

Не просто выстоим, а восстановим все, что утрачено. Верю.

Елена
06.04.2022

Как быть если не успела сдать годовой отчёт 2021 год , фоп 1 гр . И теперь не могу получить помощь 6500 ?

Ольга
25.05.2022

Сдала с опозданием две декларации, одну по прибыли и одну по НДС. заглянула в кабинет плательщика, уже начислены штрафы по 170 грн. Вот Вам и не будут начислять. Все как раньше. Правая рука говорит а левая свое дело делает. А дальше следующий период. Это уже вдвойне начислят.

ЮЮ
11.07.2022

не здала звіт до Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю за 2021 рік, як бути?

Корисні статті