logo

Нові правила оформлення ТТН від 1 жовтня 2021

Поділитись

Оновлена форма ТТН передбачає заповнення даних про транспортний засіб, серед іншого, його параметри — довжину, висоту, вагу, вагу з вантажем, масу брутто.

Від  01.10.2021 вступають в силу змін, що були внесені Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» №1534-IX від 3 червня 2021 до статті 48 ЗУ «Про автомобільний транспорт» №2344. 

Що передбачають нові зміни щодо оформлення ТТН?

Розглянемо основні зміни, які Закон №1534 вносить до закону про автомобільний транспорт.

Визначено нові особливості заповнення ТТН. Від 1 жовтня 2021, оформлюючи товарно-транспортну накладну, вантажовідправнику необхідно вказати наступні обов’язкові реквізити:

  • дата і місце складання ТТН;
  • вантажовідправник — повне найменування (ПІБ), код платника податків або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта (для винятків).
  • автомобільний перевізник — повне найменування (ПІБ), код платника податків або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для винятків), ПІБ водія та номер його посвідчення;
  • вантажоодержувач — повне найменування (ПІБ), код платника податків або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта (для винятків);
  • транспортний засіб — марка, модель, тип, реєстраційний номер автомобіля, причепа/напівпричепа, параметри з вказанням довжини, ширини, висоти, загальної ваги, у тому числі з вантажем, та маси брутто;
  • пункти завантаження і розвантаження.

Європейська Бізнес Асоціація вважає, що для цілей проведення бухгалтерського обліку можна використовувати ТТН без габаритних показників, тож зробила відповідне звернення до профільного комітету. У заяві асоціації зазначається, що точний обмір усього задіяного автотранспорту, враховуючи послуги сторонніх перевізників, завдаватиме значних збитків.

Серед інших змін:

Закон №2344 доповнено рядом визначень, зокрема: вантажовідправник, вантажоодержувач, відмова від габаритно-вагового контролю, габаритно-ваговий контроль, реєстр товарно-транспортних накладних, товарно-транспортна накладна тощо.

Запроваджено стягнення, також і у судовому порядку, плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування з транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Визначено термін “перевірка на дорозі” та можливості перевіряльників при проведенні перевірки., зокрема використання спецавтомобілів, спецзасобів, супроводження негабаритного транспортного засобу до місця зважування, вести габаритно-ваговий контроль, тощо.

Інші актуальні новини

Вам може бути цікаво:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Світлана
14.06.2023

ВІДОМОСТІ ПРО ПАРАМЕТРИ ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ - вага автомобіля без вантажу це по техпаспорту? А з вантажем - це вага з максимальним завантаженням?

Корисні статті