logo

Особливості штрафів за порушення реєстрації ПН та РК під час карантину. Судова практика

Поділитись

Чи можна в судовому порядку стягнути штраф за порушення термінів реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування під час карантину? Рішення Верховного Суду України.

Нагадаємо, що на період карантинних заходів на території України, запроваджених для запобігання поширення ковіду, штрафи за протермінування реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування не застосовуються. Проте нещодавно Верховний суд України виніс рішення у справі, яка передбачала застосування штрафу за невчасну реєстрацію податкових накладних, і тут варто звернути увагу на деякі важливі нюанси.

Застосування штрафів за невчасну реєстрацію ПН та РК під час карантину

Для початку наведемо основну ситуацію, яка була розглянута у судовій справі. 

Підприємство при проведенні камеральної перевірки отримало штраф за невчасну реєстрацію податкових накладних. Зауважимо, що мораторій щодо заборони перевірок не поширюється на камеральні перевірки, відтак податківці цілком можуть перевіряти вибрані підприємства.Загальна величина штрафу становила понад 2 млн гривень. Підприємство подало позов про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення – рішення №0099245404 від 04.09.2020. При цьому підприємство спиралось на те, що під час карантину застосування штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування заборонене. Відповідне положення передбачене пунктом 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень Податкового Кодексу України. Перша інстанція підприємству відмовила, проте апеляційний суд та пізніше Верховний Суд винесли однакові рішення у цій справі.

Розглянемо докладніше умови, які були вирішальними у цьому випадку.

Якщо порушено терміни реєстрації ПН та РК, які слід було зареєструвати до початку карантину

Податковим кодексом передбачено, що упродовж карантину на території України, від 01 березня 2020 року та до останнього дня місяця карантину, встановленого Кабінетом міністрів, штрафні санкції за винятком виключень, не накладаються. Така норма наведена пунктом 52-1 Перехідних положень ПКУ. Також цей пункт містить список виключень, на які не поширене звільнення від штрафів під час карантину. 

Суд наголосив, що список порушень податкового законодавства, за які контролюючий орган нараховує штрафи упродовж карантину, слід вважати вичерпним. Цей перелік не передбачає накладення штрафів за невчасну реєстрацію ПН та РК у період з 01 березня 2020 року до останнього дня місяця, в якому закінчується карантин.

Разом з цим суд зауважив, що необхідно орієнтуватися на дату, у яку мала би бути зареєстрована податкова накладна, з урахування передбачених Податковим Кодексом термінів. 

Зокрема, установлені такі граничні строки для реєстрації Податкових накладних:

  • для ПН та РК, що складені з 1 по 15 календарний день включно календарного місяця, — до останнього дня включно календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН та РК, що складені з 16 по останній календарний день включно календарного місяця граничний термін складення становитиме до 15 календарного дня включно календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Штрафи за порушення термінів реєстрації податкових накладних

Розмір штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до таких ПН залежать від тривалості строку порушення.

Податковий Кодекс передбачає застосування наступних розмірів штрафів:

  • 10% суми ПДВ, вказаного в таких ПН та РК у випадку порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;
  • 20% суми ПДВ, вказаного в таких ПН та РК у випадку порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% суми ПДВ, вказаного в таких ПН та РК у випадку порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 40 % ПДВ, вказаного в таких ПН та РК у випадку порушення терміну реєстрації від 61 до 365 календарних днів;
  • 50 % ПДВ, вказаного в таких ПН та РК у випадку порушення строку реєстрації на 366 та більше календарних днів.

У справі, розглянутій судом справа йшла про накладні з такими термінами складення та реєстрації:

  • 29.07.2019 (граничний термін реєстрації припадає на дату 15.08.2019) дата реєстрації 09.06.2020;
  • 21.12.2019 (граничний термін реєстрації припадає на дату 15.01.2020) дата реєстрації 09.06.2020;
  • 21.12.2019 (граничний термін реєстрації припадає на дату 15.01.2020) дата реєстрації 24.06.2020;
  • 23.12.2019 (граничний термін реєстрації припадає на дату 15.01.2020) дата реєстрації 09.06.2020;
  • 24.12.2019 (граничний термін реєстрації припадає на дату 15.01.2020) дата реєстрації 09.06.2020.

У постанові від 10.12.2021 року по справі №420/10367/20 Верховний Суд зазначив, що невчасна реєстрація податкової накладної чи розрахунку коригування є триваючим порушенням. Початком такого порушення є день, наступний за граничним днем реєстрації. Останнім днем порушення, від якого також залежатиме сума штрафної санкції, нарахованої за таке порушення, є дата фактичної реєстрації протермінованої податкової накладної.

Таким чином, штраф не буде застосовуватися за порушення терміну реєстрації ПН або РК від дати  1 березня 2020 року. Проте за період до 1 березня 2020 року такі штрафні санкції підлягають застосуванню.

Зверніть увагу: відповідно до рішення Верховної суду упродовж дії карантину, починаючи від 01 березня 2020 року розмір штрафів за порушення термінів реєстрації податкових накладних чи розрахунків коригування не збільшується.

 Висновок щодо застосування штрафів за порушення термінів реєстрації ПН та РК під час карантину

Відповідно, можемо підсумувати, що штрафні санкції за порушення термінів реєстрації ПН та РК в Єдиному реєстрі від 1 березня 2020 і надалі під час дії карантину не нараховуються. Податківці у своїх роз’ясненнях зазначають, що від застосування санкцій звільнені податкові накладні та розрахунки коригування, граничний термін реєстрації яких припадає на період дії карантину. Таким чином, від штрафів звільнені також ПН та РК, складені після 16 лютого, адже їх граничний термін реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних припадає на 1 березня 2020.

Проте у разі наявності у платників ПДВ обов’язку зареєструвати ПН чи РК за термін до дати 16 лютого 2020, сума штрафу для таких платників фіксується у сумі станом на 1 березня 2020 року та збільшенню не підлягає.

Інші актуальні новини для вас

Читайте також наступні новини:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті