logo

Електронна адреса юросіб та ФОП стане обов’язковим реквізитом для держреєстратора

Поділитись

До Верховної Ради подано законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес.

Що передбачає законопроєкт №3860-д про електронні пошти?

Цей проєкт пропонує створити офіційні адреси електронної пошти для юросіб, ФОП та громадських формувань з подальшою реєстрацією таких адрес в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Визначається, що  така адреса, а також офіційна електронна адреса, що функціонуватиме в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, буде використовуватись у судовій системі для направлення учасникам судового процесу документів в електронній формі.

Законопроєктом встановлюється, що надіслані на таку офіційну електронну адресу листи будуть вважатися офіційно надісланими. Автори вважають, що це покращить комунікацію судів з учасниками судових процесів. Крім того, надалі такі адреси можна використовувати для здійснення офіційного листування також з іншими державними установами.

У випадку, якщо учасник судового процесу не має офіційної електронної адреси чи адреси офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ, проєкт встановлює можливість використання наданої таким учасником пошти за письмовою заявою.

У разі прийняття цього проєкту визначено обов’язок юридичних осіб, у тому числі державних органів та органів місцевого самоврядування, а також ФОП, надати держреєстратору дані про адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ. 

Таку реєстрацію потрібно здійснити протягом 6 місяців від дати набрання чинності цього закону.

Зміни до законодавства, які вносить цей проєкт

Зазначений проєкт пропонує внести відповідні зміни щодо здійснення судом інформування учасників процесу за допомогою офіційної електронної пошти до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України.

Також пропонується додати нові положення у Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»:

  • Додано термін «адреса офіційної електронної пошти»;
  • Встановлено, що адреса офіційної електронної пошти належить до обов’язкових відомостей в Єдиному державному реєстрі, про:
    • юридичну особу
    • фізичну особу-підприємця
    • державні органи та органи місцевого самоврядування як юридичні особи;
    • арбітражних керуючих України.
  • Визначено, що відсутність в заяві про державну реєстрацію відомостей про адресу офіційної електронної пошти, якщо станом на дату подачі заяви про державну реєстрацію такі відомості відсутні в Єдиному державному реєстрі, є підставою для зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації.

Актуальні новини:

Помилкові чи надмірні платежі до бюджету – порядок повернення коштів оновлено

10 червня – запровадження електронних трудових книжок. Що потрібно знати роботодавцю?

Перенос робочих днів через свята відміняється? Законопроєкт зареєстровано

Яким буде порядок видачі е-лікарняних? Проєкт Наказу МОЗ

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті