logo

Штрафи за неподання інформації про бенефіціарів – коли почнуться?

Поділитись

ДПС повідомила, що не планує наразі застосовувати штрафи у разі пропуску терміну подання структури власності та кінцевих бенефіціарів.

Кінцевий термін звітування по бенефіціарам встановлений 10 жовтня 2021 року включно. До цього часу слід подати держреєстраторам інформацію стосовно кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, а також схематичні зображення структури власності. У випадку ненадання або невчасного надання цих даних до керівника юрособи або уповноваженої особи передбачається застосування штрафних фінансових санкцій, які складали від 17 тисяч до 51 тисячі гривень.

Оновлення: 8 жовтня прийнято проект, що переносить термін подачі даних по бенефіціарам на 11 липня 2022.

Яка позиція Міністерства юстиції з приводу штрафів за неподання бенефіціарів?

Міністр юстиції Денис Малюська на своїй фейсбук сторінці повідомив, що:

  • по-перше, ведуться роботи щодо прийняття законопроєкту, який подовжить терміни звітування по бенефіціарах;
  • по-друге, Мін’юст прекрасно розуміє пропускну здатність державних реєстраторів та розуміє, що у випадку, якщо юрособі не вдалось подати відомості про бенефіціара та структуру власності у цей період, то в цьому немає складових правопорушення, оскільки таке неподання зумовлене невідповідно короткими термінами.

Зауважимо, що на невідповідності термінів обсягам необхідних даних та кількості наявних юросіб та реєстраторів наголошувалось ще у липні. Тоді ж було зареєстровано законопроєкт №5807, який передбачав продовження терміну подання даних на рік, тобто до 11 липня 2022 року, а також уточнював перелік юридичних осіб, яким необхідно подати дані, з огляду на те, що деякі з  цих даних вже були у реєстрі. Пізніше цей проєкт був розкритикований і забракований Мінфіном саме з огляду на цю причину. Профільний комітет ВРУ навпаки схвалив проєкт і рекомендував прийняти його за основу та якнайшвидше, щоби у президента залишився час на його підписання.

Цей проєкт було прийнято 8 жовтня у І читанні та в цілому, проте він містить лише норму щодо продовження терміну. Детально читайте у нашій статті: Терміни подачі даних по бенефіціарам продовжено

Втім, ще до затвердження цього проєкту, міністр повідомив, що упродовж жовтня й листопада 2021 штрафи  за неподання санкції у разі неподання структури власності та відомостей про бенефіціарів застосовуватися не будуть з огляду на об’єктивні причини, що унеможливлюють подання усіх даних у термін до 10 жовтня включно.

Новина, звісно, хороша, проте багато юросіб вже витратили великі суми за термінові консультації юристів щодо бенефіціарів, вистояли величезні черги до держреєстраторів, де не йшлося про дотримання соціальної дистанції, та й взагалі перенервували, оформлюючи структуру власності відповідно до зразків, які Мінфін постійно оновлював. Нещодавно подібна ситуація виникла з новими вимогами до реквізитів у чеках РРО, про що ми писали тут: Акцизні марки у чеках з 01 жовтня — ДПС наразі не штрафуватиме за порушення.

Інші корисні новини для вас

Читайте також:

 

 

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті