logo

Акцизні марки в чеках РРО и ПРРО. Чи штрафуватиме ДПС за порушення?

Поділитись

Податківці заявили, що наразі не штрафуватимуть за відсутність у касовому чеку, сформованому РРО та ПРРО цифрового значення штрихкоду акцизної марки.

Нові вимоги — відколи, що потрібно і кого торкнеться

Спершу пригадаємо собі, що це за вимоги і відколи вони діють. У червні Наказ Мінфіну № 329 від 08.06.2021 передбачав обов’язок виробників та постачальників РРО  провести допрацювання реєстраторів для можливості внесення до фіскальних чеках нових реквізитів:

  • цифрове значення штрихкоду;
  • цифрове значення штрихкоду марки акцизного податку на алкогольні напої до 1 жовтня.

Також передбачалося, що у період до 1 серпня 2021 виробникам та постачальникам реєстраторів за можливості слід було додати до фіскального чеку QR-код.

Зазначається також, що новий реквізит, тобто «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої», слід вказувати у встановлених актуальним законодавством випадках.

Окрім того, Наказ №329 передбачає наступне:

  • у термін до 01.10.2021 вимоги наказу, що стосуються форми та змісту розрахункових документів у частині цифрового значення штрихкоду марки акцизного податку на алкогольні напої, не будуть поширюються на розрахункові документи, створені РРО, програмне забезпечення яких внесене до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій раніше, ніж наказ №329 вступив у дію, тобто до 01 липня;
  • разом з цим до 01.10.2021 виробникам зазначених РРО у разі можливості, необхідно доопрацювати  відповідне програмне забезпечення таких реєстраторів на виконання вимог статті 12 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та приведення у відповідність з положеннями Наказу №329.

Детально про це читайте у нашому попередньому матеріалі на цю тему: Нові вимоги до реквізитів у фіскальному чеку реєстраторів розрахункових операцій з 1 жовтня

зверніть увагу  Як обрати ПРРО, щоби потім його не міняти — перелік пунктів, на які варто звернути увагу при виборі

Чи штрафуватиме ДПС за відсутність цифрового значення штрихкоду марки у чеку?

Податківці на офіційному сайті опублікували новину, у якій повідомили, що чинний порядок проведення розрахунків, встановлений статтею 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265, не встановлює зобов’язання при реєстрації  розрахункових операцій вказувати в розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Відповідно, після 01 жовтня 2021 року ДПС не штрафуватиме підприємців за відсутність у фіскальних чеках нового реквізиту.

Варто зауважити, що наразі формулювання ДПС ґрунтується на понятті «чинного законодавства». Тож платникам податку необхідно звернути увагу на законопроєкт №5600, чинна редакція якого передбачає внесення значення коду акцизної марки. У разі прийняття цього законопроєкту в його поточному вигляді законодавчі вимоги та підстави ДПС для накладення штрафів за відсутність зазначеного реквізита з’являться вже з 01 січня 2022 року.

Нагадаємо, що можливості програмних РРО СОТА Каса і Cashalot повністю відповідають необхідним вимогам.

зверніть увагу  Інтеграція ПРРО з обліковими системами — варіанти та можливості

Інші важливі новини для бухгалтера

Вам може бути цікаво:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
василина
20.10.2021

дякую

Корисні статті