logo

Список професій з обов’язковою вакцинацією розширено

Поділитись

З’явився наказ МОЗ, який додає до списку обов’язкової вакцинації від COVID-19 працівників сфери управління центральних органів виконавчої влади, соціальних послуг, соцзахисту, реабілітаційних закладів та стратегічних підприємств.

МОЗ розширило список професій, для яких вакцинація від COVID-19 є обов’язковою. Встановлено, що цей наказ набере чинності 9.12.2021.

Нагадаємо,  22 вересня 2021 було визначено перелік професій, установ та організацій, представники які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19. Тоді було визначено наступний перелік:

  • співробітники закладів освіти;
  • співробітники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також їхніх структурних підрозділів;
  • співробітники місцевих державних адміністрацій.

Наразі Постанова №1096 передбачає відсторонення від роботи невакцинованих працівників, визначених цим переліком, з 8 листопада до усунення причини відсторонення.

З 9 грудня список професій з обов’язковою вакцинацією розширять

Як і планувало раніше, Міністерство охорони здоров’я доповнило перелік, визначений Наказом МОЗ №2153. Відповідно до тексту нового наказу, до наведених у попередній редакції працівників, що підлягають обов’язковому щепленню від COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, додаються працівники таких підприємств, установ та організацій:

  • сфера управління центральних органів виконавчої влади;
  • сфера соціальних послуг, заклади соціального захисту для дітей, заклади реабілітації;
  • об’єкти державної власності, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та викладені у  постанові Кабміну від 4.03.2015 року № 83.

Передбачається, що зазначений наказ вступить у дію з 9 грудня 2021.

Що передбачає розширення переліку професій з обов’язковою вакцинацією

МОЗ інформує, що співробітники визначених у наказі підприємств, установ, організацій та закладів, які не будуть вакциновані від COVID-19 впродовж встановленого для них строку до 9 грудня, з ції дати підлягають відстороненню від виконання робочих обов’язків без збереження зарплати.

  • Відсторонення відбувається до усунення робітником причин, що стали підставою для відсторонення.
  • Відмова від вакцинації не мож вважатися підставою для звільнення працівника.
  • Лікарняні у період відсторонення від роботи не будуть виплачуватися.

Держпраці вважає, що керівникам слід відсторонювати також і тих невакцинованих співробітників з цього переліку, які працюють дистанційно. Про це повідомлялося у цій статті.

Хто може не вакцинуватися від COVID-19

Зазначається, що працівники, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, визначені згідно з інструкцією до застосування вакцин, рішень Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, встановленого наказом МОЗ від 16.09.2011 року № 595, не підлягають проведенню обов’язкової вакцинації.

До абсолютних медичних протипоказань, серед іншого, відносяться:

  • наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини. Виключення — введення вакцини за життєвими показаннями (вакцина проти сказу).
  • вагітність – протипоказано введення живих вакцин;
  • тяжка імуносупресія чи імунодефіцит — протипоказано введення живих вакцин;
  • Тимчасові абсолютні медичні протипоказання — гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C. Зазначається, що по закінченню гострих захворювань, а у деяких випадках і під час них вакцинація дозволена.

Усі особливості вакцинації за різних клінічних станів можна переглянути у Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень.

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що відповідно до статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та статтею 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. 

Пов’язані новини на схожу тему

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті