logo

Важлива інформація щодо нової форми реєстрації ПН та РК

Поділитись

Як будуть реєструватися податкові накладні та розрахунки коригування в ЄРПН під час воєнного стану — роз’яснення від Державної податкової служби.

Особливості реєстрації ПН та РК під час воєнного стану в Україні

ДПС на офіційному сайті повідомляє про особливості декларування платниками податків податкових зобов’язань з ПДВ під час воєнного стану в Україні, запровадженого 24 лютого 2022 року.

Податкові зобов’язання з ПДВ, які підлягають сплаті до бюджету за лютий 2022, слід декларувати, враховуючи такі нюанси:

  • податкові зобов’язання з ПДВ та податковий кредит,  що станом на 24.02.2022 підтверджені ПН та РК, що  зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних, слід відображати в податковій звітності в загальному порядку;
  • податкові зобов’язання з ПДВ та податковий кредит, що станом на 24.02.2022 і до закінчення дії воєнного стану в Україні не підтверджені ПН та РК, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних, відображаються в податковій звітності з ПДВ на підставі наявних у платника первинних /розрахункових документів, що складені /отримані платником податку за операціями з постачання та придбання товарів і послуг згідно із Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

До таких первинних /розрахункових документів належать:

  • документи РРО;
  • акти приймання – передачі;
  • акти виконаних робіт та наданих послуг;
  • тощо.

Встановлено, що після закінчення воєнного стану в Україні платники повинні зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) усі ПН та РК, реєстрація яких була перенесена до завершення воєнного стану. Усі податкові зобов’язання та податковий кредит, що задекларовані платниками упродовж воєнного стану на підставі  первинних /розрахункових документів, необхідно буде уточнити та привести у відповідність до даних ПН та РК, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Зверніть увагу: у зв’язку з воєнним станом встановлено, що реєстрація деяких ПН та РК в ЄРПН буде безумовною. Насамперед це стосуватиметься деяких сільськогосподарських виробників та виробників харчових товарів. Докладніше читайте тут. 

За якою формою складаємо ПН та РК протягом воєнного стану?

Нагадаємо, що 15 лютого було опубліковано Наказ Міністерства фінансів від 17.01.2022 №15, яким було оновлено форми податкових накладних та розрахунку коригування, а також оновлено порядок заповнення ПН та РК. Внесені оновлення стосувалися ведення операцій з оподаткування тютюнових виробів, базу для оподаткування яких складають максимальні роздрібні ціни. Подробиці про оновлення у формі читайте тут.  Попередньо передбачалося, що використання нових форм ПН та РК розпочнеться вже з 01 березня 2022 року.

Наразі ж податківці інформують, що використання платниками ПДВ оновленої форми податкових накладних та розрахунків коригування, відповідно до наказу Мінфіну №15, розпочнеться вже після закінчення воєнного стану. Про  необхідність використання нової форми ПН та РК податківці оголосять окремо.

Інші актуальні новини за останній час

Вас можуть зацікавити такі статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті