logo

Виплата декретних до 1 жовтня буде за паперовими лікарняними

Поділитись

Мінохорони здоров’я планує перенести перехід на електронні лікарняні листи для деяких категорій, зокрема для виплати допомоги по вагітності та пологах на 1 жовтня 2021 року. Раніше планувалося, що перехід на е-лікарняні завершиться 1 вересня 2021.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я наказом від 01.06.2021 р. № 1066 затвердило Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. Наказ передбачав перехідний період до 1 вересня, впродовж якого заклади, що надають медичні послуги, повинні були перейти на формування електронних медичних висновків та відкриття листків непрацездатності в електронній формі.

Наразі на вебсайті федерації профспілок оприлюднено проєкт наказу, що передбачає новий порядок для відкриття листків непрацездатності по закінченню встановленого до 1.09 перехідного періоду.

Раніше ми писали, що Міністерством Фінансів України планується запровадити новий спосіб перевірки бюджетних виплат з Фонду соцстраху.

Що планується змінити у відкритті лікарняних після 1 вересня?

Новий проєкт визначає, що до 1 жовтня 2021 року листок непрацездатності, без залежності від причини такої непрацездатності, буде вважатися виданим після 5 днів від дати закриття.

Визначено деякі категорії, для яких встановлено виключення щодо обов’язкового переходу на формування електронних лікарняних від 01.09.2021. У разі, якщо медзаклад не має технічної змоги створювати електронні листки непрацездатності, нова гранична дата 1 жовтня встановлюється:

  • для категорії медичних висновків «Вагітність та пологи»;
  • для тимчасової непрацездатності, яка виникла внаслідок захворювання на ВІЛ, або внаслідок психічного розладу.

Відповідно, за цими випадками до 1 жовтня 2021 року формуватимуться паперові листки непрацездатності.

Ще одна зміна, що готується до внесення цим проєктом — можливість подавати дані з електронної системи охорони здоров’я через Дію.

Читайте більше про електронні лікарняні

Інші статті за темою:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті